2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Rábólintottak az Oroszország elleni szankciókra

2014. március 17., hétfő 15:53, frissítve: hétfő 17:33

A krími parlament kikiáltotta a félsziget elszakadását Ukrajnától és kérvényezték a csatlakozást Oroszországhoz. A népszavazás eredményét viszont az Európai unió és az Egyesült Államok sem ismeri el.

Elfogadták az Oroszország elleni intézkedéseket az uniós külügyminiszterek. A krími népszavazás miatt huszonegy orosz és ukrán tisztviselő számláit fagyasztják be, és megtiltják a beutazásukat is. Közben a krími parlament kikiáltotta a félsziget elszakadását Ukrajnától, és kérvényezte a csatlakozást Oroszországhoz. A moszkvai parlament jelenleg is tárgyalja azokat a törvénymódosításokat, amelyek az orosz terület bővítéséhez szükségesek. A krími szavazók több mint 96 százaléka támogatta az orosz fennhatóságot, a népszavazást viszont az Európai Unió és az Egyesült Államok sem ismeri el.

Vastapssal ünnepelte a népszavazás eredményét a Krím félsziget oroszbarát parlamentje. A testület egyhangúlag döntött arról, hogy kéri Oroszország hozzájárulását a csatlakozáshoz. A rubelt már ebben a hónapban bevezetnék, és az órákat is a moszkvai időhöz igazítanák. A félsziget parlamentje elkobozza az ukrán állami tulajdont is. „Mindent államosítunk, ami a területünkön található. Új hadosztályokat állítunk fel, de az ukrán katonákat is szívesen látjuk, ha maradni szeretnének” – mondta a krími parlament elnöke.

A február óta orosz katonai megszállás alatt álló Krím félsziget elszakadását egyedül Moszkva ismeri el. Az ukrán elnök komédiának nevezte a referendumot. A kijevi vezetés szerint Moszkva újabb orosz többségű ukrán területeket foglalhat el, ezért a kormány negyvenezer tartalékos behívását rendelte el.

A magyar kormány az uniós álláspontnak megfelelően törvénytelennek tartja a népszavazást. „Ez a referendum törvénytelen volt. Az ukrán alkotmánnyal és a nemzetközi jogszabályokkal is ellenkezik, de szembemegy még az egyszerű logikával is. Az embereknek nem volt valódi választási lehetőségük, tehát eleve felesleges is volt megrendezni” – nyilatkozta Martonyi János külügyminiszter.

A Hír TV-nek nyilatkozó nemzetközi jogász szerint már a krími függetlenség kikiáltása is ellenkezett az ukrán alkotmánnyal, de mivel az oroszok a gyakorlatban átvették a terület irányítását, ezért most az a kérdés, hogy hány ország ismeri el a fennhatóságukat. „A gyakorlati súly fog ebben dönteni, nem az elméleti tisztaság. Amennyiben a krími parlament és Oroszország úgy dönt, a kettejük viszonyában egyesülés lehetséges. Valószínűleg ezt senki más nem fogja elismerni. Ez ugyanolyan beragadt helyzetet fog eredményezni, mint a Dnyeszter Menti Köztársaság jó pár éve” – véli Lattmann Tamás.

Amerika is szankciókat fontolgat Oroszország ellen

Az Európai Unió a referendumra válaszul orosz és ukrán tisztviselők bankszámláit zárolná, és megtiltaná beutazásukat. Az Egyesült Államok is újabb szankciókat hozhat. Az orosz üzleti világ számított a büntetőintézkedésekre: az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedből százmilliárd dollár értékű kötvényt menekítettek orosz bankokba, hogy Moszkvában ne legyen pénzhiány, ha zárolják a külföldi számlákat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!