2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Elfogadták a Tavares-jelentést: A magyar parlament válaszolni fog

,

2013. július 3., szerda 19:04, frissítve: péntek 11:16

Ahogy várható volt, az Európai Parlament megszavazta a Magyarországot elmarasztaló jelentést. A magyar Országgyűlés határozattal válaszol még a héten a döntésre, amely Orbán Viktor miniszterelnök szerint súlyosan sérti az ország függetlenségét.

Az Európai Parlament 370 igen szavazattal, 249 ellenében, 82 tartózkodás mellett fogadta el a Magyarországot elmarasztaló jelentést. A jelentéstevő egy portugál zöldpárti politikus, Rui Tavares volt. „A jelentés nem az európai baloldal, jobboldal vagy centrum jelentése. A dokumentumot elfogadta az Európai Parlament, és csak a képviselők egyharmada utasította el” – fogalmazott az Európai Parlament jelentéstevője.

Rui Tavares az uniós alapértékek betartásának ellenőrzését külön bizottságra bízná. A testület az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az Európai Tanács képviselőiből állna.

„Mi azt mondjuk, ha problémák merülnek fel az unió alapértékeivel kapcsolatban, a bizottságnak az általános, nagyobb képre kell koncentrálnia, mert ezek általában rendszerszerű problémák, nemcsak egy-két ügyről van szó. De ez nem egyenlő semmiféle gyámsággal. Ha megnézik, költségvetési ügyekben néhány uniós országban ennél sokkal messzebbre megy az EU” – közölte Tavares.

Orbán: Súlyosan sérti a függetlenségünket

A magyar miniszterelnök már a jelentés keddi vitájában arról beszélt Strasbourgban: nincs kétsége afelől, hogy a dokumentumot megszavazza az Európai Parlament. Orbán Viktor a voksolás előtt, egy magyarországi sajtótájékoztatón megismételte, hogy szerinte a jelentés súlyosan sérti és korlátozza Magyarország függetlenségét.

„Most nem a magyar kormánynak kell lépnie, hanem a magyar parlamentnek, és Rogán Antal frakcióvezető úr már jelezte is, hogy a Fidesz-frakció parlamenti határozatot kíván előterjeszteni a holnapi nap során, hiszen csütörtökön és pénteken ülésnap van, amelyben a magyar parlament válaszol az Európai Parlamentnek arra a mai döntésére, ami súlyosan sérti Magyarország függetlenségét, és bántó az emberekre nézve – közölte Orbán Viktor. – Korlátozni akarja hazánk függetlenségét, gyámság alá akar helyezni és egyúttal veszélybe sodorja az európai együttműködés eszméit is. Erre a tényre, erre a helyzetre a magyar parlament válaszolni fog” – tette hozzá a miniszterelnök.

A Tavares-jelentés 27 ajánlást fogalmaz meg Magyarországnak, teljesítésüket az Európai Bizottság ellenőrzi majd. Ha az Európai Parlament nem kap számára elfogadható válaszokat a magyar kormányszervektől, vizsgálatot indíthat Magyarország ellen, de az eljárás büntetéssel nem járna.

A magyar kormány teljes egészében visszautasítja a jelentést – közölte a szavazás után Strasbourgban az uniós államtitkár. Az MSZP szerint az Európai Parlament nem Magyarországot, hanem Orbán Viktort és a magyar kormány antidemokratikus intézkedéseit ítélte el. A Bajnai-szövetség szerint a szavazás eredménye azt jelzi, hogy nemcsak a baloldal, de az Európai Néppárt egy része is kihátrált az Orbán-kormány mögül. A Jobbikot nem érte meglepetésként a Tavares-jelentés elfogadása.

Az Európai Unió demokratikus közösségének szöveteit roncsolja az, ami ma Magyarországon történik – állítják a szocialisták. „Éppen, hogy nem politikai támadásról, hanem politikai védekezésről van tehát szó” – állította Harangozó Gábor MSZP-s országgyűlési képviselő.

Szolidaritás?

A Gyurcsány-párt a Tavares-jelentés minden mondatával egyetért. „Ez a jelentés az európai demokraták szolidaritását fejezi ki a magyar néppel” – közölte Bauer Tamás, a Demokratikus Koalíció alelnöke. Az SZDSZ-ből érkezett Bauer Tamás szerint az Európai Parlament Orbán Viktor kormányának lépéseit bélyegezte meg.

„Itt nem arról van szó, hogy az Európai Unió hatalmával visszaélve a magyarok szabadságát korlátozza, éppen ellenkezőleg, Magyarországon létrejött egy olyan hatalom, amelyik gyakorlatilag a jogot arra használja fel, hogy a saját hatalmát bebetonozza a polgárokkal szemben” – mondta Schering Gábor független országgyűlési képviselő.

Az LMP is osztja az uniós kritikát

A Bajnai-szövetség szerint sem a magyar emberekről, hanem a magyar kormányról szól a jelentés. Az uniós kormánykritikát az LMP frakcióvezetője is osztja. Schiffer András visszautasította Orbán Viktornak azt a megjegyzését, miszerint az ellenzéki pártok nem a kormány, hanem az ország ellenzékeként viselkednek.

„Addig, amíg a Fidesz hepciáskodik és az Európai Néppártban semmiféle olyan követelést még csak meg sem jelenített, ami a magyar föld védelmét szolgálná, mi ezt megtettük. Tehát innentől kezdve sem Ön, sem Orbán Viktor, sem más azon a térfélen nincsen abban a helyzetben, hogy minket számon kérjen. Mi védjük az érdekeket az Európai Zöldpárban” – reagált Schiffer András, az LMP frakcióvezetője.

Jobbik: nincs meglepetés

A Jobbikot nem érte meglepetésként az európai parlamenti szavazás eredménye. „Az Európai Unió immár hosszabb ideje egyre nyíltabban és egyre agresszívebben képvisel politikai köntösbe bújtatott gazdasági érdekeket” – mondta Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese.

Fidesz: Az unió visszaél a hatalmával

A Fidesz és a KDNP kezdeményezi, hogy az Országgyűlés sürgősséggel elfogadott határozatban mondja ki: az Európai Unió visszaél hatalmával.

„Azt kérjük a magyar Országgyűléstől, hogy határozatban mondja ki: rendkívül veszélyesnek tartja egész Európára nézve, hogy az üzleti lobbiérdekek akadálytalanul tudnak érvényesülni az unióban és felülírhatják az alapszerződésben lefektetett szabályokat. Egyúttal a magyar Országgyűlés nevében szeretnénk felszólítani a kormányt, hogy semmi szín alatt ne engedjen az uniós nyomásnak, ne hagyja csorbítani Magyarország alapszerződésben garantált jogait és folytassa rezsicsökkentést, mert az minden magyar család számára létfontosságú” – közölte Rogán Antal, a nagyobbik kormányzópárt frakcióvezetője.

Rogán Antal bírálta a jelentést megszavazó magyar szocialista EP-képviselőket, valamint az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjában helyet foglaló Bokros Lajost.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!