2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Egymilliós felvonulás a merénylet áldozatainak emlékére

2015. január 11., vasárnap 12:06, frissítve: vasárnap 16:25

Egymillió embert várnak arra a párizsi menetre, amelyen az elmúlt hét terrortámadásaira emlékeznek a franciák, valamint Európa és a világ vezető politikusai. Magyarországot Orbán Viktor képviseli az eseményen. A menetben ott lesz Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is, aki elutazása előtt arra buzdította az Európában élő zsidókat, hogy költözzenek Izraelbe. A franciaországi zsidó szervezetek vezetői pedig háborús helyzetnek nevezték a Franciaországban uralkodó állapotokat, és azt követelik, hogy Francois Hollande elnök határozott intézkedésekkel védje meg a helyi zsidóságot.

Összesen 700 ezren vonultak fel szombaton a francia nagyvárosokban a héten történt terrortámadások áldozataira emlékezve, és a terrorizmus ellen tiltakozva. Toulouse-ban a helyi muszlimok együtt vonultak a keresztényekkel és a zsidókkal. „Eltökéltek vagyunk, mert ezt a harcot meg kell vívni, ez harc az eszmékért. Különbözőek vagyunk, de egyesültünk, hogy harcoljunk az egyetemes eszmékért, amelyeket Franciaország hordoz, és amelyekért minden egyén kiáll” – mondta egy tüntető.

A megemlékezők közül sokan elmentek ahhoz a kóser élelmiszerüzlethez is, ahol a Charlie Hebdo elleni merénylettel összehangolva egy másik iszlamista ejtett túszokat és ölt meg négy embert. Az áldozatok holttestét Izraelbe szállítják, és Jeruzsálemben, az Olajfák hegyén lévő zsidó temetőben helyezik őket örök nyugalomra. A boltnál összegyűltekhez a francia miniszterelnök is csatlakozott.

„Cselekednünk kell, erre van most szükség. Tudjuk, hogy ez nehéz, és hogy ami a napokban történt, félelmet kelt. Mi a válasz? Az, hogy ne féljünk. Ne féljünk újságírók lenni, ne féljünk rendőrök lenni, ne féljünk zsidók lenni, ne féljünk polgárok lenni. Ma mi mind Charlie vagyunk. Mind rendőrök vagyunk. Mind zsidók vagyunk” – mondta Manuel Valls francia miniszterelnök.

Francois Hollande reggel a franciaországi zsidó vezetőkkel találkozott, akik határozott választ követelnek az elnöktől az antiszemita támadásra. „Megsebzettek és dühösek vagyunk. Szerintünk jelentős, sürgős és komoly intézkedésekre van szükség” – nyilatkozta Roger Cukierman, a Franciaországi Zsidó Intézmények Tanácsának elnöke. A zsidó szervezetek háborús helyzethez hasonlították a franciaországi állapotokat.

Drezdában 35 ezren álltak ki a párizsi merénylet áldozatai mellett, valamint a rasszizmus és az idegengyűlölet ellen. „Becsületsértő, ha minden európai muszlimot a demokrácia ellenségeként gyalázunk emiatt az elszigetelt terrortámadás miatt, és mi ezt nem hagyjuk” – hangoztatta Stanislaw Tillich, Szászország tartományi miniszterelnöke.

A kelet-németországi városban tavaly október óta folyamatosan több tízezres muszlimellenes tüntetéseket rendez a Pegida nevű szervezet, Angela Merkel erre válaszul újévi üzenetében szólította fel a lakosságot, hogy továbbra is álljanak ki a sokszínűség és a tolerancia mellett.

Közben New Yorkban is százak vonultak az utcára, hogy megemlékezzenek a Charlie Hebdo elleni támadás áldozatairól.

Minden zsidót tárt karokkal várnak

A vasárnapi, párizsi menetre egymillió embert várnak, köztük Európa és a világ számos vezető politikusát – így Mahmúd Abbász palesztin elnököt és Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőt is. „Minden franciaországi, minden európai zsidónak azt üzenem: Izrael állam nem csak az a hely, amiért imádkoztok, az otthonotok is. A jövő héten összehívok egy különleges miniszteri csoportot, hogy elősegítsék a bevándorlás fokozását Franciaországból és Európa többi olyan részéből, ahol növekvőben van az antiszemitizmus. Minden ide vágyó zsidót tárt karokkal várunk” – mondta az izraeli miniszterelnök.

A párizsi eseményen Angela Merkel német kancellár és David Cameron brit kormányfő mellett Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz.

Megerősített járőrszolgálat Nagy-Britanniában

A brit hatóságok is elrendelhetik a legmagasabb szintű terrorkészültséget. A Sunday Times című konzervatív lap kormányzati forrásokra hivatkozva azt írja: a párizsi merénylet után fegyveres rendőri egységeket telepítettek a jelentősebb londoni francia intézményekhez, valamint a Londont franciaországi és belgiumi célállomásokkal összekötő szuperexpresszek szerelvényeire is, a nagy-britanniai zsidó intézmények környékén pedig megerősítették a rendőri járőrszolgálatot.

Közben még mindig keresik a párizsi túszejtő barátnőjét. Hayat Boumeddien több francia lapértesülés szerint a pénteki kóser bolt elleni támadás idején már nem volt Franciaországban. A nő Törökországban vagy Szíriában lehet. Az első hírek még arról szóltak, hogy a kóser boltot ért támadásban a nő is részt vett élettársával, de a helyszínről sikerült elmenekülnie.

A pénteki túszejtő akciót egyébként az elkövető, Amedy Coulibaly családja elítélte. Közleményükben azt írták: nem helyeslik a szélsőséges cselekményeket. A Charlie Hebdo elleni merényletet az al-Kaida jemeni szárnya vállalta magára és újabb támadásokkal fenyegetőznek. A csoport egyik vezetője szerint bosszút akartak állni Mohamed iszlám próféta becsületének megsértéséért.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!