2023. 12. 09. Szombat Natália napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Zsuzsi asztala 11:00

Ebola: a majmoknál bevált a szérum

2014. augusztus 30., szombat 21:12, frissítve: szerda 08:50

Majmoknál teljesen hatásos az ebola új kísérleti gyógyszere, amelyet hamarosan embereken is kipróbálnak. A járvány elérte Szenegált, Guineában pedig zavargásokhoz vezetett a tömeges fertőzés.

A járókelők testhőmérsékletét ellenőrzik az utcán Sierra Leone fővárosában, hogy kiszűrjék az ebolagyanús embereket. Az amerikai járványügyi központ szerint sürgős intézkedésekre van szükség a katasztrófa elkerüléséhez.

– Az ebola terjedése miatt ma válságról beszélhetünk Sierra Leonéban. Van még idő elkerülni a katasztrófát, de csak ha sürgős lépéseket teszünk minden szinten – mondta Tom Frieden, az amerikai járványügyi központ elnöke.

A járvány Szenegálra is átterjedt, így már öt nyugat-afrikai országot érint. A szakemberek folyamatosan dolgoznak a betegség ellenszerének kifejlesztésén. Az első sikert a ZMapp nevű oltóanyaggal érték el. Napokon belül önkénteseken próbálják ki, miután a laboratóriumi állatkísérletek sikeresek voltak.

„Ezt hívjuk első szakasznak. Most először lesz ez a vakcina emberben. Az ebola elleni oltás állatokon ígéretes eredményt mutatott: a majmok teljesen védettek maradtak egy halálos dózisú ebolafertőzéssel szemben, ha megfelelő időben adtuk be nekik. A következő lépés, hogy embereken próbáljuk ki. Húsz önkéntessel végezzük el” – magyarázta a Maryland államban működő, fertőző betegségekkel foglalkozó intézet igazgatója.

A vérrel és más testnedvekkel terjedő ebolavírus 40 évvel ezelőtti megjelenése óta a mostani a legsúlyosabb járvány Nyugat-Afrikában. A fertőzöttek hatvan százaléka nem éli túl a betegséget. Március óta 1500-an haltak meg. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a fertőzöttek száma meghaladhatja a húszezret.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!