2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Maros Zoltán animációsfilm-rendező portréfilmje 03:00

Dublinban vitatják meg, hogyan kell nyerni

2014. március 6., csütörtök 18:33, frissítve: csütörtök 21:34

A májusi európai parlamenti választás kampányát készítik elő az Európai Néppárt vezetői Dublinban. Emellett arról is döntenek, hogy ki legyen a párt arca a választáson. A legesélyesebb jelölt a luxemburgi Jean-Claude Juncker, aki eddig az euróövezeti országokat tömörítő Eurogroupot vezette.

Hogyan kell választást nyerni? – erről tárgyal az Európai Néppárt kétezer tagja Dublinban. A május 25-i EP-választás kampányát tervezik meg és ennek a legfontosabb eleme a munkahelyteremtés. Magyarországon 10 százalék alatt van az állástalanok aránya, de Európa sok országában 20 százalék felett. A magyar program elemeit a néppárti javaslatok is másolják.

A néppártban sokan arra számítanak, hogy a kampánynak az ukrán válság is része lesz, ha az Európai Unió nem képes határozottan fellépni. „Sokan fogják mondani, hogy mire is jó Európa, minek integrálunk, amikor még Ukrajnát se tudjuk megvédeni. És ha Ukrajnát nem tudjuk megvédeni, akkor Lengyelországot meg tudjuk védeni? Hogy is van ez?” – mondta Schöpflin György EP-képviselő.

Keresik a néppárt arcát

A néppárti küldöttek arról is Dublinban döntenek, hogy ki legyen a párt arca a májusi választáson. Erre három jelölt van, a magyar delegációé Michel Barnier volt EU-biztos, de nála esélyesebb a luxemburgi Jean-Claude Juncker, aki az euróval rendelkező országok szervezetét vezette eddig.

Az EP-választáson Magyarország azért van különleges helyzetben, mert nálunk másfél hónappal korábban parlamenti választás is lesz.

Az már eldőlt, hogy a magyar szocialisták Szanyi Tibor vezetésével teljesen új csapatot küldenek Brüsszelbe. A magyar néppárti képviselők szerint az MSZP ezzel beismeri az előző négy év kudarcát.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!