2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Budapesti nyomásra mondhatott le Mesterházy

2014. május 29., csütörtök 19:27, frissítve: péntek 07:59

Az MSZP budapesti párttanácsa júniusra rendkívüli kongresszus összehívását javasolja a választmánynak, azon a párt új országos és budapesti elnökét is megválaszthatják. A szocialisták budapesti megbízott elnöke szerint nem kizárt, hogy a fővárosi alapszervezetek nyomására mondott le Mesterházy Attila. A posztjára többen is esélyesek a párton belüli találgatások szerint, többek között a két szocialista körzet, Kispest és Angyalföld vezetői is szóba kerültek, s Botka László szegedi polgármester elnökségét sem zárták ki a szocialisták.

Tóth Józsefet, angyalföld szocialista polgármesterét már régóta esélyesnek tartják valamilyen vezető posztra az MSZP-ben, mivel ő mindig nyert a körzetében. A 13. kerületi szocialista alapszervezet egy levélben már kedden lemondásra szólította fel Mesterházy Attilát, mert szerintük nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Szerettük volna megkérdezni a helyi MSZP-s országgyűlési képviselőt, Hiszékeny Dezső azonban nem kommentálta Mesterházy gyors reakcióját.

A másik szocialista vezetésű fővárosi körzet, Kispest polgármestere nem aggódik Mesterházy utódja ügyében. „Van az MSZP-ben annyi erő, és vannak kiváló emberek, akik alkalmasak arra, hogy a pártot vezessék, nem szeretnék nevekkel dobálózni” – fogalmazott Gajda Péter. A politikus az új pártelnök személyétől függetlenül ragaszkodna a kispesti polgármesteri székéhez.

– Ön elég erősnek érzi magát ahhoz, hogy bárki legyen az MSZP új elnöke, elinduljon a polgármester-választáson, vagy függővé teszi a párt elnökétől ezt a kérdést?
– Nem, azt gondolom, hogy a két dolog nincs összefüggésben. Én a helyiek véleményére fogok ebben az esetben is figyelni, és hogyha az itt élők, a kispestiek úgy gondolják, hogy én induljak el a választáson, akkor meg fogom tenni.

Az MSZP budapesti megbízott elnöke nem zárta ki, hogy a fővárosi alapszervezetek nyomására mondott le Mesterházy Attila. Alexa György szerint az biztos, hogy a pártelnök távozása a budapesti szocialisták véleményét tükrözi. „Nem tudom, hogy a mi sajtónyilvánosságot kapott véleményünk sarokba szorított-e bárkit; azt gondolom, hogy egyébként tükrözte a Magyar Szocialista Párton belüli szervezet hangulatát. Az, hogy ez hatással volt-e az elnök döntésére, nem zárom ki” – mondta Alexa György a Hír Televíziónak.

A párton belül nemcsak a fővárosi erős emberek véleménye számít, Botka Lászlót, Szeged polgármesterét ugyanis régóta emlegetik mint lehetséges pártelnököt. Megkérdeztük őt is, de azt üzente, hogy a szombati választmányi ülésig nem akar nyilatkozni Mesterházy lemondásáról.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!