2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Brókerbotrány: ki és miért állította le a vizsgálatot évekkel ezelőtt?

,

2015. április 15., szerda 16:50, frissítve: csütörtök 06:51

Ellentmondó információkat ad a Quaestor-ügyben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és a rendőrség. A Kehi szerint a Magyar Fejlesztési Bank hitelkihelyezéseivel kapcsolatban hat büntetőeljárás is indult hűtlen kezelés gyanúja miatt, a BRFK viszont azt írta közleményében, hogy nem kaptak feljelentést az ETO Park ügyében sem a hivataltól, sem a hitelintézettől. A Quaestor-tulajdonos Tarsoly Csaba és társai egy hónapos előzetes letartóztatása a jövő héten lejár, védőik szabadlábra helyezésüket kérelmezik.

Egy 2012-es fejléces dokumentumra hivatkozva állította Gréczy Zsolt, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal leállította a győri ETO Park-beruházáshoz a Quaestornak nyújtott hitel vizsgálatát. A Demokratikus Koalíció szóvivője szerint a levelet a Magyar Fejlesztési Bank akkori vezérigazgató-helyettesének, Urbán Zoltánnak címezték. „2011-ben derült ki, hogy probléma van, megindultak az első feljelentések, az első nyomozások, majd ezeket leállította a rendőrség, valaki utasította a Kehit arra, hogy szintén állítsa le a nyomozást, és az ügyészség sem nyomoz” – mondta Gréczy.

A szóvivő azt szeretné megtudni, ki és miért állította le a vizsgálatot, és milyen érdekeket szolgált a Quaestor vezetőjének, Tarsoly Csabának a megmentése.

A Kehit írásban és telefonon is kereste a Hír Televízió. A hivatal később elektronikus levélben azt válaszolta, hogy„a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. egyes hitelkihelyezéseivel kapcsolatban hűtlen kezelés, illetve tartozás fedezetének elvonása bűncselekmények gyanúja miatt összesen hat büntetőeljárás indult”. További részleteket azonban nem közöltek a nyomozás érdekeire hivatkozva.

Újabb közlemény

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal később újabb közleményt adott ki, ebben azt írta, 2011-ben kezdte meg az a győri ETO Park finanszírozásához nyújtott MFB-hitel vizsgálatát, azóta folyamatosan vizsgálta, de csak idén februárban tettek feljelentést, amikor a hiteltörlesztés megszűnt.

Nem jutott el hozzájuk

A rendőrséghez azonban nem jutott el az ETO Park ügye, a Budapesti Rendőr-főkapitányság közleményében azt írta: „Nem érkezett feljelentés a rendőrségre 2011-ben sem a Kormányzati Ellenőrzési Hivataltól, sem a Magyar Fejlesztési Banktól”.

A Népszabadság szerdai számában írt arról, hogy az Orbán-kormány két minisztere már 2011-ben tudhatott arról, hogy valami nincs rendben a Quaestornál. A cikk szerint a Magyar Fejlesztési Bank kezdeményezésére négy évvel ezelőtt indult vizsgálatban több bűncselekmény gyanúja is felmerült az ETO Park-beruházással kapcsolatban. Az MFB a tulajdonosi jogokat gyakorló fejlesztési miniszternek, Fellegi Tamásnak továbbította a dokumentumokat, Navracsics Tibor igazságügyi miniszter pedig a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt utasította vizsgálatra. A hat ügyből pedig kettőt bűncselekmény hiányában megszüntettek.

Nem szökne el

A Quaestor-tulajdonos Tarsoly Csaba harmincnapos előzetes letartoztatása jövő héten lejár, ügyvédje pedig szabadlábra helyezését kezdeményezi arra hivatkozva, hogy már nem kell tartani a szökésétől. „A saját védencem vonatkozásában meg tudom erősíteni, hogy a jövő héten természetesen kezdeményezni fogom az előzetes letartóztatás megszüntetését, aminek az az indoka, hogy már az elrendelését sem tartottam sem megalapozottnak, sem törvényesnek. Azok a tények, melyeket a nyomozóhatóság és én is ismerek, kizárják a szökés-elrejtőzés és az összebeszélés veszélyét, amire a bíróság hivatkozott az elrendelésekor” – közölte a Hír Televízióval Papp Gábor.

A brókercég engedélyét még március elején függesztették fel, miután kiderült, hogy a Quaestor 150 milliárd forintnyi kötvényt úgy bocsátott ki, hogy mögötte nem volt tényleges fedezet. Három embert vettek őrizetbe; lapértesülések szerint a másik két gyanúsított ügyvédje is kérelmezi a kényszerintézkedés megszüntetését.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!