2023. 11. 30. Csütörtök András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Nagyapám Horthy Miklós

Következik:

Híradó 12:00

Börtönnel büntetnék a hamis felvételek készítését

2013. október 28., hétfő 19:38, frissítve: kedd 07:33

A büntető törvénykönyv szigorításával előzné meg a Fidesz a bajaihoz hasonló hamisítási botrányokat. Börtön várna azokra, akik valótlan tartalmú kép- vagy hangfelvételt készítenek vagy tesznek közzé. A nagyobbik kormánypárt frakcióvezető-helyettese szerint nem életszerű, hogy a bajai videónak nem voltak megrendelői, hanem a felvételt saját szórakoztatásukra készítették a szereplők.

Hova vezetnek a bajai videó szálai? – ezzel a címmel interpellálta a Fidesz frakcióvezető-helyettese a rendőrséget irányító belügyminisztert.

„A rendőség által közölt információk alapján a felvételt megrendelők is ellenzéki párthoz kötődnek, a felvételt Király György, az MSZP sporttagozatának alelnöke vette át, egyes sajtótudósítások szerint ő rendelte meg. A hamisítási botrány kapcsán senki nem gondolhatja azt, hogy a felvételnek csak elkészítői voltak, megrendelői nem. Az ellenzék azt a képtelenséget szeretné elhitetni velünk, hogy a rágalomhadjáratukat alátámasztó meghamisított videó nem illeszkedik abba a kampányba, amelyet az MSZP és szövetségesei Baján folytattak” – fejtette ki Gulyás Gergely a parlamentben.

Pintér Sándor helyett a szaktárca parlamenti államtitkára válaszolt. Kontrát Károly a nyomozás érdekeire hivatkozva újdonságokat nem árult el, csak a már nyilvánosságra került értesüléseket ismételte meg.„A videót Gyurcsány Ferenc pártjának tagja vette fel a mobiltelefonjára. Tény az is, hogy a videót a MSZP székházába vitték el egy szocialista politikus közreműködésével, ahol ezt átadták. Az MSZP vezetőinek nyilatkozataiból kiderült, hogy a Jókai utcai székházban Szakács László, Mesterházy Attila kabinetfőnökének jelenlétében adták át. Szintén kiderült a szocialista politikusok nyilatkozataiból, hogy más szocialista politikus is látta a felvételt, ugyanis Szakács László kérésére Harangozó Tamás, az országos elnökség tagja a videót megnézte” – részletezte az államtitkár.

Harangozó Tamás személyes érintettség okán kért szót. A képviselő azt mondta: a hatályos törvények szerint járt el, amikor a videót átadta a rendőrségnek. A szocialista politikus szerint az ő szerepéről Kontrát Károly valótlanságokat állított.

„Azt a hamis látszatot keltette, mintha én a bajai videó miatt tettem volna október 17-én feljelentést, ezzel szemben a tény az, hogy október 15-én tettem feljelentést az Indexen és az ATV-n megjelent gyanús események miatt, és ezzel Kontrát államtitkár úrnak tisztában kell lennie” – fejtette ki a képviselő.

A Fidesz a büntető törvénykönyv szigorításával előzné meg a bajaihoz hasonló hamisítási botrányokat.

„Azt gondoljuk, hogy ez a bizonyítékhamisítási botrány nem egész egyszerűen csak egy botrány. A bizonyítékhamisítási ügy mélyen aláásta a demokratikus intézmények működésének normális rendjét, veszélyezteti a demokrácia intézményeinek stabil működését. Ezért nem engedhetjük meg, hogy a közelgő választás előtt ilyen még egyszer előforduljon” – fogalmazott Rogán Antal frakcióvezető.

A nagyobbik kormánypárt egy év szabadságvesztéssel büntetné azt, aki más becsületének csorbítására készít felvételt. Két évet kapna az, aki a hamis hang- vagy képfelvételt elérhetővé teszi. Aki pedig nagy nyilvánosság előtt követi el a bűncselekményt, három évig terjedő szabadságvesztésre számíthatna.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!