2023. 12. 03. Vasárnap Ferenc, Olívia napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 20:10

Berlusconi mandátumának visszavonására szavaztak

2013. szeptember 19., csütörtök 07:08, frissítve: csütörtök 21:27

Visszavonhatják Silvio Berlusconi parlamenti mandátumát. A volt olasz kormányfő már jelezte, hogy semmiképpen sem hagy fel a politizálással.

Visszavonná Silvio Berlusconi parlamenti mandátumát az olasz szenátus mentelmi bizottsága. A testület elutasította azt az érvelést, hogy alkotmányellenes a négyéves börtönre ítélt volt miniszterelnök eltávolítása a parlamentből. Berlusconi a bizottság ülése előtt saját kereskedelmi televízióiban 16 perces videoüzenetet intézett híveihez, amelyben ismételten ártatlanságát hangsúlyozta. Jelezte azt is, hogy semmiképpen sem hagy fel a politizálással.

Parlamenti hely nélkül maradhat a volt olasz miniszterelnök. A szenátus baloldali többségű mentelmi bizottsága ugyanis 15:8 arányban elutasította azt a beadványt, amely szerint alkotmányellenes az adócsalásért elítélt Silvio Berlusconi kizárása. A bizottság hamarosan ismét összeül, hogy az olasz miniszterelnök mandátumának visszavonására vonatkozó indítványról szavazzon. Az ügy csak utána kerül a szenátus elé, ez október közepére várható.

Berlusconi saját televíziócsatornáin azt üzente híveinek, hogy akkor sem száll ki a politikából, ha megfosztják parlamenti helyétől. „Mindig veletek leszek, a ti oldalatokon állok, ha kiűznek a parlamentből, ha nem. Úgy is lehet politizálni, ha valaki nem tagja a parlamentnek. Nem a parlamenti szék avat politikussá, hanem a népakarat, a ti akaratotok” – fogalmazott a volt olasz miniszterelnök.

Az olasz semmítőszék nem sokkal a szenátusi szavazás előtt jogerősen több mint 500 millió eurós kártérítésre kötelezte a volt olasz miniszterelnököt egy baloldali nagyvállalkozóval szemben, aki a Demokrata Párt egyik főtámogatója.

Berlusconi parlamenti mandátumának megvonása valószínűleg már nem jelenti a kormány bukását. Kiszivárgó hírek szerint a Grillo-féle Öt Csillag Mozgalom képviselői közül többen átigazolnának a demokratákhoz, és mások is támogatnák a kabinetet. „Olyan kalkulációk vannak, hogy az Öt Csillag Mozgalomból öt-hat szenátor támogatná ezt a Letta Bis nevezetű második Letta-kormányt, illetve a Civil Mozgalomból, tehát a Mario Monti-féle mozgalomból hasonló számarányban, és a függetlenek közül is, és így tudnák elérni ezt a minimum 159 szenátori számot, ami a többséghez kell ebben a parlamenti házban” – mondta a Hír TV-nek Mandák Fanni Olaszország-szakértő.

Silvio Berlusconi ellentámadásra készül: személyesen is részt vesz a Forza Italia újraalakulását jelentő nagygyűlésen.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!