2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Az embertelen bánásmód tilalma sérült

2015. július 31., péntek 08:28, frissítve: péntek 19:08

Az alulfinanszírozás miatt alakulhattak ki embertelen állapotok a Merényi kórház pszichiátriáján a szakma képviselői szerint. A Debreceni Terápiás Ház vezetőit viszont kirúghatják az intézményben feltárt jogsértések miatt.

Az alaptörvény embertelen bánásmódot tiltó cikkelyébe ütköznek a fővárosi Merényi Gusztáv Kórház zárt pszichológiai részlegében feltárt jogsértések és az ott tapasztalt körülmények – mondta Fliegauf Gergely a Magyarország élőben műsorban. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala főosztályvezetője hangsúlyozta: a jelentéssel az volt az egyik céljuk hogy a kórházban új osztály létesüljön. A dokumentumból derült ki, hogy a zárt részlegen a radiátorhoz kötözték az egyik beteget, és a kórtermek túlzsúfoltak. A mosdóhelyiségekből folyt a szennyvíz, és több kórtermet is elárasztott.

„Az alaptörvény III-as cikkébe ütközött embertelen bánásmód tilalma sérült. Egy példát hadd mondjak: egy fiatalember, aki rendkívül magas intellektusú volt, és zenével is foglalkozott, úgy volt kikötözve egy ágyra, hogy az egyik keze a radiátor csövéhez volt rögzítve. Ezt szigorúan tiltja minden nemzetközi ajánlás, sőt még az Emberi Jogok Európai Bíróságának esetjoga is” – hangsúlyozta Fliegauf Gergely.

Kényszer és pénzkérdés?

A pszichiátriai betegekkel szembeni korlátozó intézkedéseket az ápolók kényszerből teszik meg, amennyiben ezt indok nélkül alkalmazzák, az elítélendő – mondta el Magyarország élőben című műsorunkban a Nyírő Gyula Kórház – Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet főigazgatója. Németh Attila hozzátette: a szakma alulfinanszírozottsága miatt alakulhattak ki azok a körülmények, amelyeket a biztosi vizsgálat feltárt.

„Pénzkérdés […], ha kardiológiai lett volna, akkor biztos, hogy nem így nézne ki. A másik dolog pedig a szakmai rész: hiányszakma a pszichiátria, a pszichiátriai nővér pláne. És nem azért volt kevés nővér, mert nem akartak oda többet helyezni, hanem azért, mert nincs rá jelentkező. Régebben ezt motiválták plusz harminc százalék veszélyességi pótlékkal” – emelte ki Németh Attila.

Közben kezdeményezte a Debreceni Terápiás Ház vezetőjének felmentését az Emberi Erőforrások Minisztériuma – írja a Magyar Nemzet. A szaktárca a lap kérdésére azt közölte: orvosolták az alapvető jogok biztosa által feltárt visszásságokat, és minden feladatot időben végrehajtottak, amire a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság utasította az intézményt. Arról, hogy milyen egyéb intézkedéseket rendeltek el, nem nyilatkoztak.

Korábban a Magyar Nemzet írt arról, hogy a 250 fogyatékossággal élő embert gondozó Debreceni Terápiás Házban áldatlan állapotok uralkodnak: belülről nem nyitható rácsos felnőttágyat alkalmaznak, nincs elegendő mosdó, zuhanyzó, emellett a gondozottak szexuális életét és gyermekvállalását is korlátozzák.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!