2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Az egész Alföldet ellepheti a belvíz

2013. március 24., vasárnap 19:52, frissítve: kedd 07:17

Egyre több helyen rendelnek el árvízvédelmi készültséget, a Tisza középső szakaszán elsőfokú a riasztás. Szolnok térségében hétfőre várják a tetőzést, de a várható enyhülés és az eső újabb árhullámokat indíthat el. A belvíz miatt is készültség van, országszerte már csaknem 80 ezer hektárnyi területet öntött el a víz, ennek majd fele vetés és szántó. Szinte az egész Alföld érintett, a legnagyobb összefüggő vízfelületek Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád megyében alakultak ki.

Jász-Nagykun Szolnok megyében több mint 15 ezer hektár a belvizes területek nagysága. Hét településen másodfokú, két szakaszon pedig elsőfokú készültségi fokozat van érvényben. 36 szivattyútelep és 8 mobil szivattyú dolgozik folyamatosan. A vízügyi szakemberek mellett saját hatáskörben az önkormányzatok is dolgoznak a csatornák tisztításán.

– A térségünk eléggé fölkészült, hiszen akár a víztársulat, akár a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivízig) Start munkában és egyéb eszközökkel kitakarította a főelvezető csatornákat, az önkormányzatok pedig elég sok munkást és eszközöket kaptak ahhoz, hogy rendben tartsák a védműveket – nyilatkozta Boldog István fideszes országgyűlési képviselő.


Az elmúlt évek tapasztalati után a gazdák is felkészültek a belvíz kezelésére. Antal Sándor 1200 hektáros földjének csak 10-15 százaléka van víz alatt. – Egyszer a belvíz elvezetésével próbálkoztunk, majd olyan talajművelési megoldásokat alakítottunk ki – megvettük hozzá a gépeket –, amivel 70 centi mélyen meg tudjuk lazítani a földet, amely magába fogadja a vizet – mondta a Hír TV-nek a bartapusztai gazda.

Az érintett vízügyi igazgatóságok mindenhol megkezdték a belvíz elvezetését. Eddig 35 millió köbméter vizet tároztak be. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gazdák azonban így is attól tartanak, hogy csak április közepén folytathatják majd a tavaszi munkálatokat a földeken.

– Jelen pillanatban a belvízhelyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg megye ezen részén nem olyan túlságosan veszélyes. Lokálisan ugyan vannak kisebb problémák, de ez sokszor az árkok emberi mulasztásból eredő betemetéséből és egyéb hibákból adódik. A kalászosok műtrágyázása megtörtént, jelen pillanatban ezen munkát nem lassítja a belvízhelyzet. Annyi bizonyos, hogy a talajelőkészítés később fog elkezdődni – jelentette ki Puskás Csaba szamosszegi gazda.

A vasárnap délutáni összesítések szerint országszerte már több mint 76 ezer hektáron áll a víz, ezért mind a 12 vízügyi igazgatóság területén belvízvédelmi készültség van érvényben.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!