2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Ankara fokozza az Iszlám Állam elleni fellépést

2015. július 25., szombat 12:10, frissítve: vasárnap 17:13

Törökország folytatja az Iszlám Állam elleni légicsapásokat – jelentette ki az ankarai vezetés. A törökök péntek óta fokozták az együttműködést az amerikai vezetésű nemzetközi koalícióval. Recep Tayyip Erdogan elnök egyúttal ismét harcot hirdetett a kurd felkelők ellen is.

Törökország pénteken fokozta a szélsőséges iszlamisták elleni fellépést: amerikai kérésre nemcsak a légi támadásokhoz csatlakozott, de engedélyezte Washingtonnak, hogy összes légitámaszpontjáról csapást indítson – emellett több száz terroristagyanús személyt tartóztattak le az országban.

„Az Iszlám Állam jelentette fenyegetésre még jobban rávilágított a szörnyű törökországi támadás. Ez még indokoltabbá teszi a közös erőfeszítéseink fokozását az Iszlám Állam legyőzésére és Törökország régiós biztonságának megerősítésére. Az együttműködés szorosabbá tétele kiképzési és felszerelési programot, hírszerzési és katonai összehangolást is jelent” – közölt Mark Toner, az amerikai külügyi minisztérium helyettes szóvivője.

Recep Tayyip Erdogan török elnök azután döntött az együttműködés mellett, hogy hétfőn harminckét ember halt meg egy dél-törökországi városban az Iszlám Állam öngyilkos merényletében. „Ezek a nemzetünk biztonságát fenyegető lépések. Államunk és kormányunk megteszi a szükséges intézkedéseket bármilyen támadás ellenében, és ez nem csak egy alkalomra szól. Megtesszük a szükséges óvintézkedéseket országunk biztonsága és békéje érdekében. Ez a katonai fellépés volt a kezdet, és továbbra is ebbe az irányba haladunk” – nyilatkozta az államfő.

Az Iszlám Állam elleni támadásokkal párhuzamosan a kurd felkelőkkel is leszámolna a török vezetés: a Kurd Munkáspárt észak-iraki bázisait szintén légicsapásokkal sújtotta a török hadsereg – ez volt az első ilyen jellegű támadás a kurdokkal kötött 2013-as tűzszünet óta.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!