2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Akár többmilliós bírságra is számíthatnak

2013. augusztus 11., vasárnap 16:33, frissítve: szerda 16:23

Az ország több pontján is elérte a tüneteket okozó szintet a pollen mértéke. A szakemberek arra figyelmeztetik az allergiásokat, hogy fokozottan figyeljenek a szellőztetésre, és mossanak gyakrabban. Akik eddig nem irtották ki ingatlanukon az allergén gyomnövényt, akár többmilliós bírságra is számíthatnak.

Térdig ér a parlagfű az egyik domboldalon Budapest II. kerületében. A több hektáron elterülő gyomnövény ráadásul mindössze néhány méterre van a lakóházaktól. A hétvégi szeles időben a virágpor is jobban terjed a levegőben, ami sok allergiásnak okoz bosszúságot.

Az ÁNTSZ narancsszínű figyelmeztetést adott ki az ország középső és keleti részére. Itt a parlagfű pollenkoncentrációja már meghaladja a közepes szinten. Ez pedig szem- vagy torokviszketést, orrfolyást és tüsszögést is okoz.


A héten az üröm pollenje is megjelent a levegőben. A szakemberek azt tanácsolják: aki teheti, mosson gyakrabban hajat, de az ágyneműket is célszerű többször tisztítani, mint máskor.

Már egy hónapja büntetik, ha valaki nem irtotta le telkén vagy háza körül a parlagfüvet. Ennek ellenére naponta tucatjával érkeznek a bejelentések a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület honlapjára.

Aki nem végezte el ingatlanán a parlagfű-mentesítést, 15 ezertől akár 5 millió forintig terjedő növényvédelmi bírságra is számíthat. Emellett a kényszerkaszálás költségét is a telektulajdonosnak kell állnia.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!