2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A szocialistáknak újra kell szabniuk a mellényt

2014. május 26., hétfő 14:03, frissítve: hétfő 21:48

Sokkolta a szocialisták listavezetőjét, hogy pártja eltűnt Budapest térképéről. Az újabb választási vereség után már csak az unortodox politika segíthet az MSZP-n Lendvai Ildikó szerint.

Már csak az unortodox politika mentheti meg az MSZP-t Lendvai Ildikó szerint. A volt szocialista pártelnök Facebook-oldalán azt írja: a vasárnapi pofon eldönti, hogy a szocialista párt csak alszik, vagy már meg is halt. A politikus úgy látja, az európai parlamenti választási vereség után a választmánynak el kell fogadnia az MSZP vezetésének lemondását és el kell indítania a tisztújítást, ami mintegy három hónapot vesz igénybe. A volt pártelnök úgy gondolja: ha a választmány nem így dönt, akkor unortodox lépésekre lehet szükség. Ezek között említi egy rendkívüli kongresszus összehívását vagy egy átmeneti vezetés megbízását is.

Kész programmal készül a szombati szocialista választmányi ülésre Hiller István, aki kész visszatérni a párt vezetésébe. Az MSZP volt elnöke is azt mondja, hogy az alapokról kell újraépíteni a magyar baloldalt. A politikus Lendvai Ildikóhoz hasonlóan úgy gondolja, hogy nem mechanikus megoldásokra, hanem innovációra van szükség a baloldalon. Hiller István azt nem árulta el, hogy a párt újjáépítésénél csak az MSZP-ben gondolkodik, vagy valamilyen együttműködésben a Demokratikus Koalícióval és az Együtt–PM Szövetséggel.

– A pártelnöki posztért elindul?
– Szombaton fogok ilyesmikről beszélni. Kérem, hogy értsék meg, hogy először a társaimnak akarok programot letenni az asztalra. Én voltam már a szocialista párt elnöke.
– De korábban azt mondta, hogy nem kizárt hogy visszatérne a vezetésbe, ha nem is pártelnökként...
– Ez korrekt. Ezt tartom – fogalmazott Hiller István.

Az MSZP eltűnt Budapest térképéről

A Fidesz–KDNP fölényesen nyerte az európai parlamenti választást mind a 23 kerületben. A szocialistáknál a Demokratikus Koalíció és az Együtt–PM Szövetség is jobban szerepelt a fővárosban. Az MSZP listavezetőjének szavai alapján a vereség valószínűleg megpecsételte a szocialista főpolgármester-jelölt, Horváth Csaba sorsát.

Budapesten Gyurcsány Ferencék és Bajnai Gordonék profitáltak abból, hogy az országos átlagnál jóval többen mentek el szavazni az európai parlamenti választáson. A Demokratikus Koalíció a második, az Együtt–PM Szövetség pedig a harmadik helyen végzett a Fidesz–KDNP mögött a fővárosban. Az MSZP csak negyedik, a Jobbik pedig ötödik. Bár Gyurcsány Ferenc pártját többen választották, a kerületenkénti versenyből Bajnai Gordonék kerültek ki győztesen. Az Együtt–PM Szövetség a huszonhárom kerületből tizenegyben zárt a második helyen, míg a Demokratikus Koalíció kilencben. Az eredményt az Együtt–PM Szövetség vezetője hangsúlyozta is értékelő beszédében a választás éjszakáján. „Az ország nagyon sok helyén, nagyvárosokban vagy éppen Budapest nagyon sok választókerületében második helyezett már az országban az Együtt–PM Szövetség” – mondta.

Bajnai Gordonék már eldöntötték, hogy az önkormányzati választáson is önállóan indulnak, és csak vállalható kompromisszum árán hajlandók beállni egy közös balliberális főpolgármester-jelölt mögé. Erről a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja beszélt a Hír TV-nek. Karácsony Gergely érzékeltette, hogy a fenntartásaik megmaradtak Gyurcsány Ferenccel szemben. „Hiszen mi arról beszélünk, hogy meg kell újítani a magyar baloldali politikát, Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció pedig sokkal inkább büszke a 2010 előtti kormányok teljesítményére. Ez szíve joga, de azért a politikánkban van egy nagy és lényeges különbség” – mondta a PM elnökségi tagja.

A gyurcsányi politika azonban egyelőre vonzóbb a baloldalon, mint Bajnai Gordoné, a Demokratikus Koalíció csaknem hatvanezerrel kapott több szavazatot, mint az Együtt–PM Szövetség. „Az önkormányzati választásokon meg össze kell fogni a legtöbb helyen, ha lehet. Tehát hogyha le akarjuk váltani a főpolgármestert Budapesten, akkor többségében szeretnénk győzni. A 10 ezer feletti városokban szeretnénk fordítani, együtt kell működni, ott meg mindenkinek nagyvonalúságot, tisztességet és arányosságot javaslok. Nagy mellénnyel senki ne jöjjön tárgyalni, se mi, se más, mert az nem hoz eredményt. Normalitás kell, szerintem az segít” – mondta Gyurcsány Ferenc.

A szocialistáknak újra kell szabniuk a mellényt – ismerte el az MSZP elnöke az eredmények ismeretében. Az újabb vereség okaira a párt választmánya hétvégén próbál válaszokat találni. „Erre szombaton kerül sor, akkor megvitatjuk azt, hogy hogyan tovább, milyen stratégiával, hogyan kell az MSZP-nek folytatni az útját. Ez természetesen kihat arra is, hogy az önkormányzati választáson milyen stratégiával és hogyan kell nekiinduljunk” – fogalmazott Mesterházy Attila.

Horváth sorsa megpecsételődött?

A szocialisták listavezetője belátta, hogy az európai parlamenti választás eredménye valószínűleg megpecsételte Horváth Csaba sorsát, akiből várhatóan nem lesz közös főpolgármester-jelölt. Szanyi Tibor a Hír TV stúdiójában úgy fogalmazott, hogy a kabátot újra kell gombolni.

„Engem sokkol az a dolog, hogy Budapesten a Magyar Szocialista Párt 60 ezer szavazatot kapott, azért helló, hát azért itt valami nagyon nagy baj van. Azért ez itt nem úgy hangzik, hogy rámutatok erre vagy arra, hogy te vagy a hibás, nincs ilyen, ez egy hosszú-hosszú folyamatnak az eredője. Remélem, hogy ezen a pár napon a választmányi ülésig össze tudunk rakni valami elemzést, hogy mi történt egyáltalán, kárfelmérés, mint a biztosítónál, hogy megnézzük, hogy most a kormány, a gumi, mi az Isten csudája történt” – fogalmazott a szocialisták EP-listavezetője.

Mesterházy Attila még mindig kitart Horváth Csaba mellett. A szocialista pártelnök megvárná, amíg a többi balliberális párt megnevezi jelöltjét, és csak azután döntene az MSZP főpolgármester-jelöltjéről. „Én alkalmasnak tartom Horváth Csabát erre, hiszen ismeri az önkormányzati politikát, frakcióvezetőként ott dolgozott, ilyen értelemben végigküzdötte az elmúlt négy évet. De azt át kell gondolni természetesen, hogy ha van olyan jelölt, aki több szavazatot tud mozgósítani a demokratikus ellenzéki oldalon, mint pusztán az MSZP jelöltje, akkor mi nyitottak vagyunk, ahogy ezt korábban is mondtuk. De ehhez az kell, hogy lássuk, a többi párt kit jelölt, milyen személyiséget gondol főpolgármester-jelöltnek, és azután lehet az egyéb más kérdést feltenni” – fogalmazott az MSZP elnöke.

Vidéken az MSZP jobban szerepelt baloldali riválisainál, a 21 megyei jogú városból hatban végzett a második helyen, többi tizenötben azonban a Jobbik vált a második erővé. A Demokratikus Koalíció jobbára a harmadik helyen zárt a nagyvárosokban. Az Együtt–PM Szövetség vidéken egyelőre gyenge, támogatottsága a negyedik vagy ötödik helyre volt elég az európai parlamenti választáson.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!