2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

A Quaestor-törvény betartásáért demonstráltak

, ,

2015. augusztus 5., szerda 19:15, frissítve: csütörtök 09:18

Nem a kormánynál kell kopogtatni a Quaestor-károsultaknak – ezt mondta a kormányszóvivő. Kovács Zoltán szerint a kabinet nem befolyásolhatja a Befektető-védelmi Alapot, ahol egy alkotmánybírósági eljárás miatt csúsznak a kártalanítások. Közben szerdán ismét demonstráltak a Magyar Nemzeti Bank épülete előtt a brókercég károsultjai. Azt követelik: fizessék ki nekik a Quaestor-törvény szerinti, 30 millió forintig járó kártalanítást. Sokan csak minimális összeget kaptak mostanáig, és van, akinek nem is fizetnek.

Mátai Sarolta és családja csaknem 28 millió forintot tartott a Quaestornál. Egyelőre nem kaptak semmit a Befektető-védelmi Alaptól (BEVA), noha a kárrendezés júliusban elkezdődött.

– Mennyit kaptak vissza a befektetett összegekből?
– Mi személy szerint semmit.
– Meddig várnak türelemmel?
– Ma a férjem telefonált a BEVÁ-hoz, hogy mi az oka, hogy a sor végén vagyunk, egy fillért sem kaptunk még.

A károsultak a Magyar Nemzeti Bank előtt követelték pénzüket. A törvény szerint a 30 millió forintig jár kártalanítás. A jogszabályt azonban egy bank megtámadta az Alkotmánybíróságon, így a BEVA egyelőre csak 6 millió forintig fizet. De nem mindenkinek, az alap egyelőre csak a hiányzó, jellemzően fiktív kötvények után fizet. Egymillió forintig a kártalanítás teljes, az egy millió feletti résznek viszont csak 90 százalékát kapja meg a károsult.

„A sajtóban úgy jön le, hogy teljesen kártalanítva vagyunk 6 millióig, ami azért nem igaz, mert az 1 millió alattiak sincsenek kártalanítva. Fiktív és nem fiktív kötvényeket különböztetnek meg, nemcsak a BEVA 10 százalékát vonják el egy millión felül, és vannak olyan károsultjaink, akik még levelet sem kaptak a BEVÁ-tól, hogy mennyit fognak visszakapni a fiktív kötvényeikből” – mondta Liskányi Edit, a demonstráció egyik szervezője.

A szervezők petíciót adtak át a jegybank képviselőjének, a BEVA igazgatóságába a Magyar Nemzeti Bank elnöke két személyt is delegál. „Tiltakozunk a hatályos Quaestor-törvény felfüggesztése ellen, és tiltakozunk a Quaestor Hrurira törvénytelen végelszámolása ellen” – Himmer Éva, egy másik tüntetésszervező.

A Quaestor Hrurira Kft. bocsátotta ki a kötvényeket, a cég ellen júliusban végelszámolás indult. A károsultak attól tartanak, hogyha a cégbíróság törli a társaságot, végképp futhatnak a pénzük után. A szocialisták Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől várnak választ a végelszámolásra. „Azt hittük, a kormány legalább a törvényeket betartja, amiket ők is megszavaztak, de nem tartja be, és mindenfajta indokokat keres, és olyan dolgokra hivatkozik, amik nem valósak. Azért vagyunk itt, hogy segítsünk a károsultakon, mert őket becsapták, nem más, mint a Fidesz barátja, Tarsoly Csaba” – mondta Szakács László szocialista képviselő.

A kormányszóvivő szerint a kabinet és a parlament megtette azt, amit lehetett. „A 32 ezer károsultból a 25 ezer jogosult, illetve a 6 milliós alatti károsult kifizetései már zajlanak, és 78 százalék már felveheti a számukra járó kártérítést. A fennmaradó résszel kapcsolatban van egy Ab-eljárás, amit nem a magyar kormány, hanem a pénzintézetek kezdeményeztek, tehát nem a kormánynál és kormánytöbbségnél kell kopogtatni, hanem azoknál, akik megakadályozzák azokat az intézkedéseket, amiket mi megtettünk” – mondta Kovács Zoltán.

A Magyar Nemzeti Bank közleménye szerint a Befektető-védelmi Alap már 75 milliárd forintot fizetett ki 27 ezer Quaestor-károsultnak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!