2023. 12. 04. Hétfő Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

A parlament menesztette a miniszterelnököt

2013. április 1., hétfő 21:08, frissítve: kedd 14:14

Az észak-koreai parlment menesztette a miniszterelnököt. Utóda közgazdász, akitől az életszínvonal emelését várja a párt. 2003 és 2007 között volt már kormányfő, de nézetei akkor túlságosan nyugatbarátnak bizonyulhattak. Szorgalmazta például a kapitalista bérezés bevezetését. Az ENSZ becslése szerint a 24 millió lakosú kommunista országban az emberek kétharmada éhezik. Közben Dél-Korea jelezte, hogy gyors választ adna egy északi katonai csapásra.

A háborús nyilatkozatok ellenére egyelőre zavartalan a forgalom a Dél- és Észak-Korea közötti határon. A dél-koreai munkások továbbra is járnak dolgozni az északi területen létesített közös ipari parkba. – Ez a megszokott történet. Biztos nem mennék dolgozni, ha bármi miatt is aggódnék – fogalmazott egy dél-koreai munkás. A dél-koreai egyesítési miniszter úgy nyilatkozott, hogy a közös ipari park zavartalanul működik.

Forgalom a határon
Forgalom a határon
Fotó: AFP


Dél-Korea első női elnöke ugyanakkor kemény válaszlépéseket helyezett kilátásba, ha a szomszédos ország katonailag avatkozik be. – Ha Dél-Korea és népe bármilyen provokációval szembesül, akkor politikai fontolgatás nélkül határozott katonai választ ad – mondta Park Geun-hye.

Japán arra figyelmeztette a phenjani vezetést, hogy hagyjon fel a fenyegetőzéssel. – Észak-Korea szokásához híven provokálja a környezetét. Ezt nagyon sajnálatosnak tartjuk, és felszólítjuk Észak-Koreát, hogy tartózkodjon minden erőszakos cselekménytől – fogalmazott a kabinetfőnök.

Az Egyesült Államok a koreai feszültség növekedése miatt a legmodernebb vadászgépei közül többet is Dél-Koreába vezényelt. Az F–22-eseket egy japán támaszpontról költöztették át Dél-Koreába.

A válság miatt a kínai hadsereg tengeri hadgyakorlatot tartott. – A nyílt tengeri hadgyakorlaton a parancsnokoknak és a személyzetnek nagyfokú taktikai képességeiket kell bizonyítaniuk, aminek természetesen van kockázata – közölte a parancsnoki kar igazgatója. A hadgyakorlattal Kína a csapatok harci készültségét akarja ellenőrizni.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!