2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

A Nyugat nem fogja elfogadni a krími népszavazást

2014. március 12., szerda 18:50, frissítve: csütörtök 08:28

Feladta a Krím félszigetet az ukrán vezetés. Az ország ideiglenes elnöke szerint nem fognak beavatkozni az orosz fegyveres erők által ellenőrzött területen.

A hét legfejlettebb ipari ország és az EU sem fogja elismerni a krími népszavazás eredményét, amelynek célja a Krím félsziget Oroszországhoz csatolása. A G7 és az Európai Bizottság egyúttal felszólította Moszkvát, hogy ne támogassa a referendumot. A krími kormány viszont folytatja az előkészületeket a csatlakozásra, és már ma függetlennek tekinti magát Ukrajnától. Eközben a lengyel kormányfő bejelentette, hogy már jövő héten aláírhatják Ukrajnával az uniós társulási és szabad kereskedelmi megállapodás politikai részét.

A fasiszta Ukrajna vagy Oroszország – egy szevasztopoli plakát szerint e kettő között választhatnak a Krím félsziget lakói a március 16-i népszavazáson. Vasárnap a választók megerősíthetik az Autonóm Krími Köztársaság parlamentjének döntését, hogy csatlakozni szeretnének Oroszországhoz. A terület 1954 óta tartozik Ukrajnához, de többségében oroszok lakják.

A plakát arra utal, hogy az új ukrán kormányban nemcsak EU-barát, hanem szélsőjobboldali erők is helyet kaptak. Tény, hogy több miniszteri poszt jutott a szélsőséges Szabadság Párt jelenlegi vagy korábbi tagjainak: Igor Tenyukh például védelmi miniszter lett. A nyugati országokat azonban ez a jelek szerint nem zavarja. A Krím félszigeti népszavazás és az esetleges elcsatolás ellen viszont határozottan tiltakozik Washington és Brüsszel is.

– Felszólítjuk Oroszországot, hogy szüntessen be minden előkészületet a Krím félsziget elcsatolására. Egyszerűen elfogadhatatlan, ami történik. Ez az úgynevezett referendum törvénytelen, ellentmondásban van az ukrán alkotmánnyal és a nemzetközi joggal. Ez az EU álláspontja, amelyet osztanak a G7 államai is – fogalmazott José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

A krími kormány és Oroszország szerint viszont éppen az sérti az ukrán alkotmányt, ahogy az új ukrán kormány hatalomra került. Ezért ma már független köztársaságnak tekintik magukat. „A krími parlament tegnapi döntése után, amely elfogadta a Krím félsziget függetlenségének kikiáltását, úgy gondoljuk, hogy a félsziget ma már független Ukrajnától” – mondta a krími miniszterelnök-helyettes. A kormányfőhelyettes közölte azt is, hogy a krími hatóságok saját tulajdonba veszik a félszigeten működő ukrán állami vállalatokat.

A Krím félszigetet jelenleg krími orosz önvédelmi erők, valamint orosz csapatok uralják. Az ukrán hadsereg nem avatkozik be a térségben, inkább az Oroszországgal közös keleti határra összpontosítja erőit.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!