2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Az orvosok hercege - Boldog Batthyány-Strattmann László 11:00

A légierő tagjai mindig teljesítették kötelességüket

2013. augusztus 4., vasárnap 07:27, frissítve: vasárnap 20:34

A magyar légierő tagjai mindig teljesítették kötelességüket a nemzet védelmében – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter a 10. kecskeméti repülőnap megnyitóján. A kétnapos rendezvényen 22 ország küldöttsége vesz részt.

A magyar vadászpilóták Gripenjeikkel mutatkoztak be a kecskeméti repülőnapon, a látványos bemutatójukat hatvanezren figyelték a bázison.

– Ez egyértelműen azt bizonyítja a számunkra is, hogy a szakmánk érdekli a közönséget. Szeretnénk bemutatni azt, hogy az adófizető állampolgárok forintjait mire költjük – mondta a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisának ezredes parancsnoka, Ugrik Csaba.

A levegőben öt Gripen vívott egymással harcot, majd azt demonstrálták, hogyan tudják segíteni a szárazföldi csapatok munkáját.

– Azt mutatták be, hogy a munkánk tulajdonképpen a hétköznapokban miből áll. Hogy ha légi rendészeti feladatokat hajtunk végre, erre szükség van a légtér szuverenitása érdekében, akkor ez hogyan is folyik – mondta Molnár Tibor őrnagy.


A rendezvényen 22 ország küldöttsége vett részt. A belgák helikopteren és F-16-os vadászgépen bizonyították tudásukat.

– Ez egy komoly rendezvény, és NATO-tagként természetes volt, hogy részt veszünk rajta. Emellett nagyon szeretnénk megmutatni a belga légierő sajátosságait, és azt, hogy mire vagyunk képesek – jelentette Renaud „Grat” Thys pilóta.

Nem csak a levegőben, a földön is bemutatkoztak a honvédelem alakulatai, járművei, eszközei. A haditechnikai kiállítások mellett több magyar cég is standot állított: a paksi atomerőmű interaktív kamionja is a bázison parkolt.

– Az atomerőműben működik egy látogatóközpont, de nem tud mindenki oda eljönni, ezért 2009-ben az a döntés született, hogy menjünk házhoz az emberekhez, menjünk el hozzájuk, mutassuk be, mondjuk el nekik, hogyan is működik az atomerőmű, miért fontos ez, illetve mik a jövőbeli céljaink – tette hozzá Mittler István, az MVM Paksi Atomerőmű Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője.

A légishowban összesen 142 repülőgép és helikopter vesz részt. A rendezvény mindkét napján 9 órás repülőprogrammal várják a látogatókat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!