2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

A Hír TV stábjára hívták a rendőröket a menekülteket segítő civilek

,

2015. július 29., szerda 16:57, frissítve: szerda 19:01

Két migránst, egy várandós nőt és egy ötnapos gyermeket tartottak bent a kórházban abból az 50 betegből, akiket tegnap este vittek be fertőzés gyanújával.

A Hír Televíziónak Müller Péter, az Egyesített Szent László és Szent István kórház orvos igazgatója közleményében azt írta: a betegek állapota nem súlyos. A Migration Aid nevű civil csoport közölte először, hogy hasmenéses tünetek miatt hajnalban több menedékkérőt kellett elvinni a Nyugati pályaudvar környékéről, a szervezet 56 emberről tudott, akik orvosi ellátásra szorultak. A vizsgálat után az egészséges embereket a rendőrség visszavitte a pályaudvarhoz, ahol időközben az ÁNTSZ fertőtlenítette az érintett területeket. A népegészségügyi szakemberek továbbra is a pályaudvaron vannak és higiénés felvilágosítást tartanak a menekülteknek.

– A mentőszolgálattal egyeztetve a helyszínre érkező orvosok úgy döntöttek, hogy az esetleges járványügyi problémák miatt mindenkit, aki ezekkel a családokkal találkozott, illetve velük érintkezésbe léptek, beszállítanak a Szent László Kórházba, ahol meg fogják őket vizsgálni. Ez megtörtént, a BKK egy különjáratot biztosított a számunkra, a rendőrség segített a gyors helyszínre jutásban, és hajnal fél 2-ig le is zajlott az összes vizsgálat, ezek után a már frissen fertőtlenített térre a BKK-busz visszaszállította a menedékkérőket – közölte Zsohár Zsuzsanna, a Migration Aids munkatársa.

A Hír TV stábjára hívták a rendőröket a menekülteket segítő civilek – mondta a Hír TV tudósítója a Nyugati pályaudvarról. Televíziónk stábja a munkáját végezve kért volna tájékoztatást a civilektől a bevándorlókkal kapcsolatban, akik azonban segítség helyett munkatársainkra hívták a rendőrséget. A Nyugatinál feszült helyzet uralkodik, sok menekült állomásozik, arra várva, hogy vonattal nyugatra – főként Németországba – jussanak. A menekültek percenként szállnak taxiba és ismeretlen helyekre mennek – a törvény szerint Magyarország területén szabadon mozoghatnak.

Az elit érkezik
Tőkéczki László szerint az afrikai társadalom elitje érkezik menekültként Magyarországra, nem a legszegényebbek. A történész szerint a migránsok nem fognak a helyi társadalomba integrálódni. Bővebben>>>


1500-nál is több határsértőt fogtak

Több mint 1500 határsértőt – köztük 260 gyermeket – tartóztattak fel a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén. A legnagyobb csoportot Ásotthalom külterületén fogták el. Hajnalban két embercsempészt is elfogtak, az M5-ös autópályán és az 55-ös főúton állították elő a két férfit.

– 68 csoportban 1524 illegális bevándorlóval – köztük 260 gyermekkel – intézkedtek a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén 24 óra alatt. A legnagyobb számú csoportot Ásotthalom külterületén fogták el. Ott 121 ember lépte át illegálisan a zöldhatárt. A Készenléti Rendőrség járőrei ma hajnalban az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán elfogtak egy szír és egy olasz állampolgárt, akik egy mikrobusszal 32 szír illegális bevándorlót szállítottak. Az 55-ös főúton 4 óra 30 perckor egy szerb állampolgár által vezetett autót állítottak meg a rendőrök, amelyben 13 illegális bevándorló utazott. Az embercsempészek ellen büntetőeljárás indult. Az illegális bevándorlók ügyében idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség – közölte Várkonyi Gergely, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Egy átlagos napon mintegy ezer illegális bevándorlót szállít a magyarországi menekülttáborok felé a MÁV. A vasúttársaság közleménye szerint Kiskunhalasról 200-250, Szegedről 700-800, míg Pécsről átlagosan 50-70 ember szállításáról gondoskodnak. A menekülteknek pót- és helyjegyet sem kell venniük. A vállalat jelezte, hogy mindennap tájékoztatást kapnak a hatóságoktól a migránsok várható számáról. Így fel tudnak készülni a bevándorlók utazása során használt szerelvények fertőtlenítésére, és szükség esetén külön kocsikat is be tudnak állítani.

A tartalékból megy

A költségvetési tartalékból költ a kormány újabb, több mint 22 milliárd forintot az ideiglenes határzár építésére, valamint a migránsok átmeneti elhelyezésére – erről a kormányszóvivő számolt be a köztévének a kormányülést követően. Kovács Zoltán hozzátette: így a korábban a magyar–szerb határnál épülő kerítés költségeire elkülönített 6 és fél milliárd forinttal együtt idén összesen mintegy 29 milliárd forint jut a menekültügyi probléma kezelésére.

Panasz

Közben a Hír TV-nek arról panaszkodott az egyik budapesti kórház, hogy a bevándorlók a kórtermekbe járnak mosakodni, a dolgukat elvégezni. Bővebben>>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!