2023. 12. 02. Szombat Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

A hágai bíróságon jelentenék föl Izraelt

2014. augusztus 5., kedd 17:27, frissítve: szerda 09:43

Visszahívta katonáit a Gázai övezetből Izrael. A hadsereg szerint sikeres volt az offenzíva, elérték a céljukat és felszámolták a Hamász alagútrendszerét. Egyelőre péntek reggelig hirdettek tűzszünetet. A palesztin kormány szerint viszont a zsidó állam háborús bűnöket követett el, és a hágai nemzetközi bíróságon jelentenék fel Izraelt. Nemzetközi jogvédők szerint Gázában 6 milliárd dollár azonnali segélyre van szükség, hogy megoldják a háború utáni élelmiszer- és nyersanyaghiányt. Az ENSZ 520 ezer menekültről tud, közülük legalább 200 ezren maradtak fedél nélkül.

Földrengés helyszínéhez hasonlít a Gázai övezet az izraeli offenzíva után. Az egyik lakótelepről több ezren menekültek el a harcok miatt, de már nem tudnak ide visszatérni: az épületek lakhatatlanok. Volt, ahol holttesteket is találtak a törmelék között a hazatérők. „Az egész kerület megsemmisült. Azt se lehet látni, hogy hol kezdődik az út és hol voltak a házak. Az én házamban nyolc család élt, 50 ember, nekik nincs hova menni” – nyilatkozta egy helyi lakos.

Az elmúlt három hétben a gázaiak majdnem harmada, 520 ezer ember menekült el, ők eddig táborokban éltek. Az újjáépítés kilátástalan, az övezet körüli blokád miatt cementet, építőanyagot tilos Gázába vinni. Emellett élelmiszer- gyógyszer- és ivóvízhiány van.

Az izraeli hadsereg azután kezdett kivonulni, hogy a hadvezetés szerint megsemmisítették a Hamász rakétáit és csempészalagutait. „Az izraeli hadsereg minden katonáját visszavonja Gázából, de a határ közelében maradnak, hogy megakadályozzák az esetleges újabb támadásokat Gáza felől. Felszámoltuk a palesztinok rakétakilövő állásait, háromezer rakétát, 32 csempészalagutat, és hozzávetőleg 900 terroristával végeztünk” – mondta Peter Lerner izraeli katonai szóvivő.

Izraelben sokan kételkednek a sikerben. Az egyik házba órákkal a tűzszünet kihirdetése előtt csapódott a Hamász rakétája. „Ez a lányom lakhelye volt, ide csapódott a rakéta. Már 15 éve ez megy. 15 évre kéne tűzszünetet kötni, nem pár évre, mert úgyis újrakezdődik a harc” – mondta egy izraeli lakos.

A tűzszünettel párhuzamosan segélyszállítmányok érkeztek az övezetbe. Ezeket a blokád miatt csak Izraelen keresztül lehet Gázába szállítani. Az ENSZ szerint 6 milliárd dollárra lenne szükség. Az aránytalan pusztítás miatt a palesztin kormány a hágai nemzetközi bíróságon akarja feljelenteni Izraelt.

„Az elmúlt 28 nap bizonyítja, hogy Izrael emberiesség elleni háborús bűnöket követett el. Ezt nem én mondom mint palesztin, hanem független, külföldi megfigyelők, akik a bizonyítékokat is összegyűjtötték” – mondta a palesztin külügyminiszter.

Gázában 1800 ember halt meg, a háromnegyedük civil, köztük 400 kisgyerek. Izraeli oldalon 67 halott volt. A tartós tűzszünetről most egyiptomi közvetítéssel Kairóban kezdődnek tárgyalások.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!