2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Küldetés 11:00

Záporoztak a kérdések Paks 2 kapcsán

2015. május 8., péntek 12:26, frissítve: péntek 12:53

Közmeghallgatást tartottak Pakson az erőműbővítés környezeti hatástanulmányáról. A 2000 oldalas dokumentummal kapcsolatban csaknem száz kérdés érkezett, és eddig öt civil szervezet jelentkezett be ügyfélként. A beruházás környezetvédelmi engedélyének kiadása az év végére várható.

A közmeghallgatást 41 környező településen tartott lakossági fórum előzte meg. A 2000 oldalas környezeti hatástanulmánnyal kapcsolatban csaknem száz kérdés érkezett, eddig öt civil szervezet jelentkezett be ügyfélként az eljárásba. A leginkább vitatott témák a hűtővíz a Duna vízhőmérsékletére gyakorolt hatása, illetve a hulladékok elhelyezése.

– A hulladékok kérdésével kapcsolatban számos nagyon fontos részletkérdésre nem ad választ a hatástanulmány. Például semmiféle garanciát nem ad arra, hogy ezek a hulladékok Magyarországon elhelyezhetők lesznek, illetve hogy a hulladékok kezelésének a finanszírozása megoldott lesz – véli Perge András, a Greenpeace klíma- és energiakampány-felelőse.

A Paks 2 beruházás előkészítő szakaszának első komoly állomása a környezeti hatástanulmány közmeghallgatása. Ez az engedély azonban csak egy az építkezés indulásához szükséges mintegy hatezerből.

– Ha bárki azt gondolja, hogy itt ma érdemi döntések születnek, szeretném elmondani, hogy nem. Minden egyes kérdés fontos számunkra. A hatóság minden egyes kérdést mérlegelni fog, beépül a döntési mechanizmusainkba, és önmagában is része lesz – mivel a kérdéseket írásban kell feltennie a kérdezőknek – az eljárásról készült dokumentációnak – ígérte Horváth Zoltán Baranya megyei kormánymegbízott.

A hatástanulmány nyilvános, ahhoz az interneten bárki hozzáférhet. „Eltökélt szándékunk, hogy ezt a két atomerőművi blokkot felépítsük a paksi telephelyen. Azért, mert szeretnénk olcsó villamos energiát biztosítani az országnak, mert szeretnénk az importfüggőségünket és ezen belül elsősorban a vezetékesenergia-importfüggőségünket csökkenteni. Szeretnénk, hogy a villamosenergia-ellátás biztonsága növekedjen és a lehető leghosszabb időn keresztül maximálisan fennmaradjon” – érvelt Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos.

A magyarországi eljáráson kívül tíz európai ország is jelezte, hogy részt kíván venni az engedélyezési folyamatban. Ennek lezárulta és az engedély kiadása 2015 végére várható.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!