2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Az orvosok hercege - Boldog Batthyány-Strattmann László 03:00

Ötödére csökkent a MÁV tartozása

2017. január 19., csütörtök 07:47, frissítve: csütörtök 08:18

300 helyett 64 milliárd a MÁV tartozása, becsődölt az Alexandra könyváruházlánc, megint drágul a benzin.

Megtakarítási számla

Több mint 156 milliárd forintot mostak tisztára a stabilitás megtakarítási számlával – írja a Világgazdaság. A gazdaság kifehérítésére kidolgozott konstrukciót 2014-ben vezették be, az adatok szerint 2016 végéig több mint kétezer-egyszázan éltek a lehetőséggel. A számlát minimum ötmillió forinttal lehetett megnyitni, és kizárólag állampapírt lehet tartani rajta, az elhelyezett pénz öt év után adómentessé vált. A lap szakértőkre hivatkozva azt írja: a magyarok ezer-kétezer milliárd forint piszkos pénzt tarthatnak külföldön.

 

MÁV sztrájk

2010 óta ötödére csökkent a MÁV tartozása. A kormánypárti Magyar Idők a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása alapján arról írt: a vasúttársaságnak 64 milliárdos adóssága volt 2016 végére, míg hat évvel ezelőtt 300 milliárdos. A tartozások felét az állam vállalta át, azonban a másik részét a vasúttársaság dolgozta le hatékonyságnövelő intézkedésekkel.

 

Alexandra könyvesbolt

Fizetésképtelenné vált az Alexandra könyváruházlánc. A bolthálózat veszprémi belvárosi üzletét már be is zárta. A cég kintlévősége szakmai körök szerint eléri az ötmilliárd forintot, ezért a kiadóknak sem tud fizetni. A Libri, a Líra és a Kossuth kiadó máris úgy döntött, hogy visszahívja könyveit az Alexandra bolthálózattól. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete a Hír TV-nek azt mondta: a cégháló csődje súlyosan érinti a könyvszakmát.

„Több milliárd forintról beszélünk, a mi megítélésünk szerint két-három milliárd forint tartozást halmoztak föl. Jelen pillanatban az elnökség mindent elkövet annak érdekében, és természetesen, ha szükséges, jogi lépéseket teszünk, szakmai egyeztetéseket kezdeményezünk, hogy ezt a helyzetet, amennyire lehet, mármint a kárt próbáljuk minimalizálni, de ez a magyar kulturális élet legnagyobb hatású szakmájára, a könyvszakmára most súlyos következményekkel járhat” – mondta el a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója, Kocsis András Sándor.

 

Benzin

Szerdán ismét drágul a benzin. A gázolaj ára nem változik. Így 368 forintra nő a 95-ös benzin átlagára, a dízelé 375 forint marad. Az autósok akár 25 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

 

BUX

Erősödött a BUX. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe majdnem 59 pontos emelkedéssel, 32 841 ponton zárt szerdán. A vezető részvények vegyesen teljesítettek.

Forint

Nem erősödött tovább a forint. Az euróval szemben tartotta a 307-es szintet, a svájci frankkal és a dollárral szemben viszont gyengült. A frankot 287, a dollárt pedig 288 forintért kínálták a bankközi kereskedelemben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!