2023. 11. 30. Csütörtök András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Nem várnak előrelépést a csúcstól a pénzügyérek

2015. április 24., péntek 12:47, frissítve: péntek 13:32

Nem várnak előrelépést az eurózóna pénzügyminiszterei a ma kezdődött kétnapos rigai csúcson. Ugyanakkor abban mindenki egyetért, hogy sürgeti az idő a görög kormányt, amelynek május közepéig újabb több mint 700 millió eurónyi hitelt kell visszafizetnie.

Lettország fővárosában, Rigában tartanak kétnapos megbeszéléssorozatot Görögországról az eurózóna pénzügyminiszterei. A megbeszélések célja a mediterrán ország reformjainak a felülvizsgálata. Az eurózóna pénzügyminiszterei azt várják a görög kormánytól, hogy egy komplett listával álljon elő. Többségük azonban semmiféle eredményre nem számít.

„Azok után, amit hallottunk, és amit itt hallani fogunk, az intézmények és Görögország közötti tárgyalásokon, azt kell mondjam, az még nem lesz elég. Egy átmeneti jelentést fogunk kapni, és előreláthatólag mindenki azt fogja mondani, hogy fontos a fejlődés. De már világossá vált hetekkel ezelőtt, hogy a mostani megbeszélések elé állított várakozások elégtelenek. Tehát jó látni mindenkit itt, de ne legyenek csalódottak. Élvezzék az ország szépségeit és az intenzív vitákat, amik az informális tárgyalások során lesznek” – mondta Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter.


Egy blogbejegyzésben a görög pénzügyminiszter azt írta: néhány fontos reformot akarnak a nemzetközi hitelezők az ország további finanszírozásáért cserébe. Ugyanakkor azt is írta, hogy visszautasít mindennemű nyugdíj- és bércsökkentést, valamint időt kér a költségvetési többletbevételek teljesítésében.

„Amikor Varufákisz úr azt nyilatkozza, hogy végre már le kellene ülnünk egymással, akkor azt kérdezem magamtól: mit csináltunk az elmúlt fél évben? Folyamatosan leülünk egymással, különleges csúcsokat tartunk és nincs eredmény. Úgyhogy azt várom, eredmények legyenek az asztalon, amelyek készek arra, hogy döntsünk róluk, és hogy az egyes intézmények jelentéseket tudjanak tenni a folyamatukról” – hangsúlyozta Hans Jörg Schelling osztrák pénzügyminiszter.

Az Európai Bizottság alelnöke szerint Görögországnak sürgősen el kell kezdenie dolgozni. „Ami a legfontosabb most, hogy Görögország gyorsítsa fel a reformokat, és hogy kezdjen el dolgozni a program feltételeinek végrehajtásán” – hangsúlyozta Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke.

Az idő sürgetéséről beszélt az eurózóna tagállamait tömörítő Eurogroup vezetője is. „Beszéltem a kollégáimmal Athénban, és azt láttam, hogy nagyon eltökéltek a megállapodásban, tudják, hogy kevés az időnk” – mondta Jerome Dijsselbloem.

Görögországnak május 10-én kell visszafizetnie 750 millió eurót a hitelezőknek, azon belül is az IMF-nek. Ugyanakkor még mindig nem sikerült megállapodni arról az átfogó reformokat tartalmazó listáról, ami biztosítaná a görög kormánynak a 240 milliárd eurós Európai Unió/IMF pénzügyi segélyprogram utolsó, 7,2 milliárd eurós részének lehívását.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!