2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Hamarosan indulnak a földárverések

2015. szeptember 27., vasárnap 20:00

Október közepén jelennek meg az első árverési hirdetmények és a kedvezményes hitelprogram részletei – mondta Lázár János. A kormánydöntés szerint december végéig mintegy 380 ezer hektár termőföldet értékesít az állam. A szántókra csak magánszemélyek licitálhatnak, de ha a nyertes ajánlatot az elővásárlási joggal rendelkező bérlő is megadja, akkor vele kötnek majd szerződést.

Novembertől már a világhálón is követhetők lesznek a földárverések. A honlapon regisztrált gazdák láthatják majd, hogy a környékükön melyik szántót verték dobra és valójában mennyit ér a termőföld. „Ez egy nagyon hatékony és transzparens módja a földértékesítésnek. Az eladóknak a legnagyobb érték talán az, hogy megszólítjuk a potenciális vevőiket, a gazdákat, akik nálunk regisztrálnak, tehát minden hozzánk beérkező hirdetésről őket e-mailben kiértesítjük, tehát ezekről ők tudnak, felhívjuk őket arra, hogy vegyenek részt ezeken a liciteken” – mondta Sahó Ákos, az X-Holding Zrt. cégvezetője.

December 31-ig a magyar állam is értékesít mintegy 380 ezer hektárnyi szántót, ez a hazai termőföld hat százaléka. Az árveréseket a kerületi és a megyei kormányhivatalok bonyolítják le. Azé lesz a föld, aki a legtöbbet adja érte. „Nyilván az árverés egy rendkívül fontos elem, de utána majd a szerződéskötés lesz az igazán fontos elem, ahol tételesen, mindig, mindenkinél még egyszer meg kell vizsgálni, földműves igazolása megvan-e, valóban helyben lakó, valóban minden feltételnek – amit a törvény előír – megfelel” – mondta Bitay Márton állami földekért felelős államtitkár.

„Két elvárás van: hosszú futamidő és alacsony kamat.” Ezt már Lázár János mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján az árverésekhez kapcsolódó, kedvezményes hitelprogramról. „Az első árverési hirdetményeknek október 15-én meg kell jelenniük, és addigra, a kormány utasítása alapján, a Magyar Fejlesztési Banknak konkrét hitelajánlattal kell mind a 23 megyei jogú városban rendelkezésre állni. Ez nem azt jelenti, hogy más bankok ne csinálnának, ne dolgoznának ki hitelkonstrukciót, hiszen nyilvánvaló, hosszú távon ez a hitelezés bárki másnak megéri” – tette hozzá a kancelláriaminiszter.

Szántót csak természetes személyek vásárolhatnak majd, vagyis gazdasági társaságok továbbra sem juthatnak termőföldhöz.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!