2023. 12. 06. Szerda Miklós napja
Jelenleg a TV-ben:

A "Bihar grófja" Czárán Gyula

Következik:

Híradó 12:00

Egyre kevesebb a magyar

2017. július 27., csütörtök 07:42, frissítve: csütörtök 08:10

Hiába születik több gyerek, csökkent a népesség száma Magyarországon.

Népességfogyás

Bár nőtt a születések száma, csökkent a magyarországi népesség. Az év első öt hónapjában 36 500 gyermek jött a világra, ez 0,7 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. Csakhogy ugyanebben az időszakban 60 000-en vesztették életüket, ami 11 százalékkal haladja meg a 2016. január–májusi időszak adatait. A természetes fogyás 23 000 fő volt, 5400-zal több az egy évvel korábbinál – közölte a KSH.

Ingatlanbefektetés

Nyolcszázmillió euró értékben fektettek ingatlanokba Magyarországon az első fél évben a CBRE nevű nemzetközi tanácsadó szervezet összesítése szerint. Kiemelték, hogy három olyan ügylet is volt, amely értéke meghaladta az ötvenmillió eurót – a vevők minden esetben belföldi tőkealapok voltak. A közép-európai ingatlanbefektetések 15 százaléka Magyarországon volt, a régió forgalma a jövőben még tovább növekedhet a brit és a német piac húzóereje miatt.

Pandakötvény

Pandakötvényt bocsátott ki a magyar állam Kínában. Az összesen mintegy 40 milliárd forint értékű magyar állampapír hároméves futamidejű, kamata 4,85 százalék. A kötvények piacát a kínai intézményi befektetők jelentik majd. A kibocsátással Magyarország a harmadik a szuverén kibocsátók sorában Lengyelország és Dél-Korea után, idén pedig az első a sorban. Az esetleges további kibocsátásokat a piaci feltételek alakulásának függvényében hajtják végre.

Német autógyárak

Nincs veszélyben a német gépkocsigyártók forgalma a kartellvád miatt a müncheni gazdaságkutató intézet szerint. A szervezet elnöke ezt azzal magyarázta, hogy az érintett vállalatok az árképzés összehangolásától függetlenül jó járműveket állítanak elő, és példaként a Volkswagent említette, amelynek eladásai a dízelbotrány után sem estek jelentősen. A hatóságok gyanúja szerint a VW, az Audi, a Porsche, a BMW és a Daimler a kilencvenes évek vége óta rendszeresen egyeztetett egymással gyártási és árképzési kérdésekről, az összejátszásuk pedig jelentősen korlátozta a versenyt az autópiacon.

Cigarettaárak

Idén nem drágul a cigaretta, de jövőre komoly emelés jöhet – írja a Napi.hu. A cigaretta jövedéki adójának az év végéig valamennyi európai uniós országban el kell érnie az előző év súlyozott átlagárának 60 százalékát, egy uniós rendelet szerint azonban Magyarország haladékot kapott. A lap elemzése szerint ezer szálanként 4600 forintos emelés lenne szükséges, ez egy dobozra bontva 92 forintot jelentene.

Deviza

Enyhén ingadozott a forint árfolyama. A nemzetközi pénzpiacon szerda délután az euróval a 306-os szint alatt kereskedtek, egy dollár 263, egy frank 274 forintba került.

BUX

Pluszban zárt a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX 0,79 százalékos emelkedéssel, 35 565 ponton zárt szerdán. A Richter kivételével a vezető részvények is jól teljesítettek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!