2020. május 26.,
kedd, Fülöp, Evelin napja

Von der Leyen: A szolidaritás kulcseleme az egységes piac működésének biztosítása

MTI

2020. március 16., hétfő 16:33

Biztosítani kell továbbra is az áruk és szolgáltatások szabad mozgását az Európai Unión belül, a szolidaritás kulcseleme az egységes piac működésének folytonossága - figyelmeztetett hétfőn közzétett iránymutatásaiban az Európai Bizottság.

Ursula Von der Leyen, a brüsszeli testület elnöke hangsúlyozta, hogy olyan nemzeti intézkedésekre van szükség a koronavírus-járvány feltartóztatása érdekében, melyek nem veszélyeztetik a belső piac működését, nem okoznak zavarokat az ellátási láncokban, de segítenek megfékezni a fertőzés terjedését, ugyanis csak így lehet megakadályozni az orvosi felszerelések és az élelmiszerek hiányát.

Az iránymutatásokban az egészségügyi ellenőrzések általánosítását javasolták a határátkelőknél a schengeni belső határok lezárása helyett, ami a bizottsági szakértők szerint kizárólag szélsőséges esetekben indokolt. Amennyiben egy adott esetben mégis határzárat kell alkalmazni, el kell kerülni az átkelésre váró járművek feltorlódását - írták.

A javaslatok szerint karanténkötelezettséget el lehet rendelni a külföldiek számára, de csak akkor, ha az ugyanúgy vonatkozik az adott ország állampolgáraira is. A tagállamoknak emellett elő kell segíteniük az ingázó munkavállalók határátlépését, különösen az egészségügyi és élelmiszeripari ágazatban, illetve más, alapvető szolgáltatásokban dolgozók esetében.

Brüsszelben eddig 99 koronavírus-fertőzést regisztráltak. Frans Timmermans, az Európai Bizottság 58 éves alelnöke önkéntes karanténba vonult, mert tíz napja találkozott Brune Poirson francia környezetvédelmi államtitkárral, akiről szombaton kiderült, hogy fertőzött.

Belgiumban hétfőn ezer fölé, 1058-ra emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A halottak száma eközben ötre emelkedett.

Hollandiában a megerősített fertőzések száma hétfőn 278 újabb esettel 1413-ra nőtt, továbbá négy új halálesetet jelentettek. Ezzel együtt 24-re emelkedett az elhunytak száma - közölte a holland országos közegészségügyi intézet.

Luxemburgban hétfői adatok szerint összesen 81-en fertőződtek meg. Szombaton az országban elhunyt az első koronavírusos beteg. A fertőzött 94 éves volt.

A körülbelül 620 ezer lakosú nagyhercegségben hétfőtől kezdődően két hétre bezárták az iskolákat és az óvodákat. A kormány arra szólította fel az embereket, hogy csak halaszthatatlan esetben hagyják el otthonukat. Mint közölték, a határokon szisztematikus egészségügyi ellenőrzést végeznek. A külföldi állampolgárok számára megtagadhatják a belépést.

Az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága arról tájékoztatott, hogy minden tárgyalást és meghallgatást elhalasztott. Ítélethozatal céljából hetente egy ülést tartanak.

Az unióból január végén távozott Nagy-Britannia egészségügyi minisztériuma hétfő délután ismertetett friss adatai alapján Nagy-Britanniában eddig 44 105 szűrést végeztek, és ezek eredményei között 1543 pozitív leletet azonosítottak, vagyis ennyi páciens szervezetében mutatták ki a Covid-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 vírust.

A fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában 171-gyel emelkedett, kevesebbel, mint egy nappal korábban.

A vasárnap délutánnal zárult 24 órában 223 új fertőzést jelentettek Nagy-Britanniában.

A hétfői tájékoztatás szerint a rendszeres napi kimutatások kezdete óta eddig összesen 35 brit halottja van a járványnak.

Az elmúlt egy napban nem emelkedett a halálos áldozatok száma. A brit egészségügyi minisztérium előző nap még 14 új halálesetről számolt be.

MTI