2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Visszafogná a minimálbér-emeléseket a kormány

Hír TV

2018. június 8., péntek 16:56, frissítve: péntek 17:42

A választások után visszafogná a minimálbér-emeléseket a kormány - erről a pénzügyminiszter beszélt az amerikai kereskedelmi és iparkamara ülésén. A járulékcsökkentést viszont folytatnák. Közben a statisztikai hivatal rekordadatokat közölt a munkaerő-hiányról – országos szinten 80 ezer emberre lenne szükség a különböző ágazatokban.

Ágazati díjakat adnak át az építők napján. Az újonnan létrejött Innovációs Minisztérium államtitkára egyben azt is jelezte, az építőipar támogatásokra is számíthat.

„A kormány 20 milliárd forint támogatást biztosít az ágazat részére, hogy a fejlesztéseket meg lehessen valósítani. A nagyvállaltatok számára emellett a beruházások támogatására is lehet pályázni” – közölte György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságpolitikai és gazdaságvezetési államtitkára.

Az építőipar kedvező adatainak egyik fontos tényezője a lakásáfa 5 százalékra csökkentése volt, ám arról egyelőre semmit sem tudni, hogy ezt meddig tartja ilyen szinten a kormány. Pedig az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke szerint fontos lenne a tisztánlátás.

„Kezd piaczavaróvá válni, hogy mi van 2020 után. Nagyon nagy projektek vannak előkészületben, aminek két-három év az átfutása, és a nagy ingatlanfejlesztőknek gondot okoz, hogy milyen áron hirdessék meg a lakásokat. Sokan tartanak attól, hogyha bejön a 27 százalékos áfa, akkor mi lesz. Ezért olyan előrehozott kereslettel találkozunk, ami csúcsra jártja a lakásépítő cégeket és amit nehéz kapacitással követni” – nyilatkozta Koji László, az ÉVOSZ elnöke.

Ráadásul egyre jobban érződik a munkaerőhiány. Egyre több hír szól arról, hogy a tervezettnél később készülnek el lakások, vagy el kell halasztani egy-egy építkezést a dolgozók hiánya miatt. Bár a hivatalos adatok szerint az ágazatból 4200 ember hiányzik, a szakmai szervezetek ennek többszöröséről beszélnek.

A kormány a vállalkozásokat járulékcsökkentéssel segítené, a legkisebb bér emelését azonban most már visszafogná. „Óvatosan kell bánni a jövő évi béremeléssel, a hatéves béremelés csak az első két évre tartalmazott konkrét emelési arányokat 25 és 12 százalékos arányban a minimálbérnél, a következő évre már nincs ilyen sem a kormánynak, sem a munkaadóknak. Idén ősszel foguk ezt a tárgyalást majd megtenni, és egyszerre kell a versenyképességet fenntartani és a konkrét béremelés szintjét fenntartani” – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter.

A statisztikai hivatal friss adatai szerint egyébként a magyar munkaerőpiacról összesen 80 ezer dolgozó hiányzik – hasonlóra még soha nem volt példa. Az iparban súlyos a helyzet, de a szállítással is gondok vannak, amit már minden szektor megérez.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!