2024. 09. 17. Kedd Zsófia napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Gazdaság

Világgazdaság: Megközelítőleg nettó félmillió forintra emelkedhet 2025-ben az átlagkereset

Megközelítheti a félmillió forintot a nettó átlagfizetés Magyarországon 2025-ben, ehhez pedig még a jelenleginél kisebb bérdinamika is elegendő. A minimálbér ugyanis nagy eséllyel jövőre tíz százaléknál nagyobb mértékben emelkedhet, ami garantálja, hogy továbbra is erőteljes legyen a hazai bérkiáramlás.

  • Világgazdaság: Megközelítőleg nettó félmillió forintra emelkedhet 2025-ben az átlagkereset

Az elmúlt évek statisztikái alapján ezzel együtt megállapítható, az éves bruttó átlagkereset legtöbbször a márciusi fizetések körül szokott alakulni, így ha ezt vesszük bázisul, akkor jövőre a 658 ezer forintos bruttó átlagkeresethez képest egy 9 százalékos emelés esetén is 717 ezer forint lenne a bruttó átlagkereset, aminek a nettója 476 ezer forintra emelkedne a mostani 427 ezerről, ezzel tehát megközelítené a félmillió forintot a nettó átlagfizetés Magyarországon.

A képlet azonban nem ilyen egyszerű, a kormány a tervei szerint 2025-ben megemeli a családi adókedvemény összegét, ami a gyermekes családok esetében magasabb nettó fizetést eredményez, így tehát a nettó fizetéseknél is nagyobb felfutást láthatnánk, mint a bruttó béreknél. 

Ráadásul a bérkiáramlást a közszféra emelései is megtámogathatják, január elsejével ugyanis tovább emelkedik a pedagógusok fizetése, akiknek átlagosan 21 százalékkal nőhet a keresetük. Mivel óriási körről, mintegy 140 ezer főről van szó, tehát az ő fizetésemelésük jókorát dobhat a bérdinamikán.

Persze szó sincs arról, hogy mindenki ennyit fog keresni, hiszen csak átlagról van szó, így érdemes a mediánt is megnézni. A bruttó mediánbér legutóbb 518 800 forint volt,  tízszázalékos növekedés esetén 570 ezer forint nettója 379 ezer forint lenne, tehát a munkavállalók egyik fele ennél kevesebbet vihetne haza, másik fele ennél többet.

Ehhez fontos hozzátenni, hogy idén is már a mediánbérek pár százalékponttal jobban emelkedtek az átlagkeresetnél, tehát az alsó kereseti sávokban erőteljesebb bérkiáramlás volt megfigyelhető az elmúlt időszakban.

teljes cikk a Világgazdaság honlapján olvasható.

Fotó: Világgazdaság / Lang Róbert 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

CÖKA: a Spar különcködik

CÖKA: a Spar különcködik

Különcködik a Spar: a magyarországi élelmiszerkereskedelmi láncok megértették - a Spar biztatása ellenére is -, hogy az infláció letörése a társadalom minden tagjának közös érdeke. A Spar nem így tett, feljelentette a magyar kormányt az ársapka bevezetéséért - közölte a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) hétfőn az MTI-vel.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!