2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Gazdaság

Vészesen terjed a paradicsomvész

A termés pusztulásától tartanak a paradicsomtermesztők. A paradicsomvész egyre több helyen bukkan fel Borsod megyében. A gombás betegség először a leveleket fertőzi meg, de három nap alatt akár el is pusztíthatja a növényt.

  • Vészesen terjed a paradicsomvész

A Borsod megyei Hétben is pusztított a paradicsomvész: itt-ott még találni pár érett, de a legtöbb foltos és fonnyadt. A fitoftórás betegséget gomba okozza, és ha már megjelent, védekezni sem lehet ellene. A kór a növény minden részét károsítja, és nagyon könnyen terjed.

Szeles Attila őstermelő és családja ökológiai gazdálkodásból él. Hét hektáros területen többféle zöldséggel foglalkoznak. A megtermelt paradicsomból levet és lecsót is készítenek. Míg a szabad földön neveltekből idén szinte semmit nem lehet leszüretelni, addig a fóliasátor alatt egészségesek maradtak a növények.

A szakember szerint bár még messze a paradicsomszüret vége, már most átlagosan 20-30 százalék terméskieséssel kell számolni. A fertőzés az utóbbi hetek időjárása miatt kezdett rohamosan terjedni.

„A csapadékos, párás, dunsztos, ugyanakkor meleg idő kifejezetten kedvezett a fertőzési nyomásnak. Ez a fitoftóra, a paradicsomvész, a nevében is benne van, vészszerűen terjed, nem véletlenül hívják így. Mert, hogyha megtelepedik a lombozaton, akkor gyakorlatilag pár nap alatt le tudja takarítani a növényi állományt. Először a lombozatot, aztán átterjed a bogyóra is, és gyakorlatilag eladhatatlanná válik a teljes termésmennyiség pár napon belül” – emelte ki Varga László, a Kwizda Agro Kft. zöldségtermesztési szakmai vezetője.

A beteg növényeket gyökerestől ki kell tépni, és helyükre a következő évben sem szabad a paradicsomvészre fogékony növényt ültetni. A fitoftóra jelenleg az összes paradicsomfajtát fertőzi, így a betegséget csak megelőzni lehet a megfelelő gombaölő szerek használatával.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Több állattartó telepen is megjelent a madárinfluenza

Több állattartó telepen is megjelent a madárinfluenza

Kimutatta a madárinfluenza-vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több állattartó telepén. Az érintett állományok felszámolása, valamint a járványügyi nyomozás folyamatban van - közölte a hivatal kedden közleményben az MTI-vel.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!