2020. augusztus 3.,
hétfő, Hermina napja

Vészesen terjed a paradicsomvész

Hír TV

2018. augusztus 3., péntek 13:42

A termés pusztulásától tartanak a paradicsomtermesztők. A paradicsomvész egyre több helyen bukkan fel Borsod megyében. A gombás betegség először a leveleket fertőzi meg, de három nap alatt akár el is pusztíthatja a növényt.

A Borsod megyei Hétben is pusztított a paradicsomvész: itt-ott még találni pár érett, de a legtöbb foltos és fonnyadt. A fitoftórás betegséget gomba okozza, és ha már megjelent, védekezni sem lehet ellene. A kór a növény minden részét károsítja, és nagyon könnyen terjed.

Szeles Attila őstermelő és családja ökológiai gazdálkodásból él. Hét hektáros területen többféle zöldséggel foglalkoznak. A megtermelt paradicsomból levet és lecsót is készítenek. Míg a szabad földön neveltekből idén szinte semmit nem lehet leszüretelni, addig a fóliasátor alatt egészségesek maradtak a növények.

A szakember szerint bár még messze a paradicsomszüret vége, már most átlagosan 20-30 százalék terméskieséssel kell számolni. A fertőzés az utóbbi hetek időjárása miatt kezdett rohamosan terjedni.

„A csapadékos, párás, dunsztos, ugyanakkor meleg idő kifejezetten kedvezett a fertőzési nyomásnak. Ez a fitoftóra, a paradicsomvész, a nevében is benne van, vészszerűen terjed, nem véletlenül hívják így. Mert, hogyha megtelepedik a lombozaton, akkor gyakorlatilag pár nap alatt le tudja takarítani a növényi állományt. Először a lombozatot, aztán átterjed a bogyóra is, és gyakorlatilag eladhatatlanná válik a teljes termésmennyiség pár napon belül” – emelte ki Varga László, a Kwizda Agro Kft. zöldségtermesztési szakmai vezetője.

A beteg növényeket gyökerestől ki kell tépni, és helyükre a következő évben sem szabad a paradicsomvészre fogékony növényt ültetni. A fitoftóra jelenleg az összes paradicsomfajtát fertőzi, így a betegséget csak megelőzni lehet a megfelelő gombaölő szerek használatával.