2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Gazdaság

Varga Mihály: Egyre nagyobb a lakossági hozzájárulás az államadósság finanszírozásához

A magyar gazdaságpolitika jelentős eredménye, hogy a lakosság egyre nagyobb mértékben járul hozzá az államadósság finanszírozásához állampapírok vásárlásával - mondta a pénzügyminiszter szerdán Budapesten, a Fiumei úti állampapír-értékesítési pont átadásán.

  • Varga Mihály: Egyre nagyobb a lakossági hozzájárulás az államadósság finanszírozásához

Varga Mihály a növekvő érdeklődéssel indokolta az új árusítóhely megnyitását.

Az állampapír-értékesítés a lakosságnak és az államnak egyaránt kedvez, hiszen a kamatjövedelem az embereknél marad, az államadósság lakossági finanszírozása pedig mérsékli az ország kiszolgáltatottságát - tette hozzá.

A lakossági tulajdonú állampapírok aránya tíz év alatt az ötszörösére nőtt, miközben 50 százalékról 15 százalékra csökkent az államadósságon belüli devizaarány. A miniszter szerint az állampapírok népszerűsége azt mutatja, hogy az emberek egyre jobban bíznak a magyar gazdaság teljesítményében. Megjegyezte, hogy a bruttó hazai termék és a bérek emelkedése, a beruházások bővülése európai összevetésben is kiemelkedő, és hamarosan újra 60 százalék alá csökkenhet a GDP-arányos államadósság. A pénzügyminiszter üdvözölte, hogy szuper állampapírból 3735 milliárd forintnyi kelt el tavaly júniusi bevezetés óta, a babakötvényben tartott megtakarítások összege pedig majdnem 50 százalékkal nőtt 2019-ben. Az állampapír-vásárlást továbbra is ösztönözni kell, hogy 2023 végére a mostani 8 ezer milliárd forintról 11 ezer milliárd forintra emelkedjen a lakosság kezében levő állampaírok összértéke - mondta Varga Mihály.

Várakozása szerint a keresetek növekedése hozzájárulhat ahhoz, hogy a fogyasztás mellett a lakossági megtakarítások is a várakozásoknak megfelelően bővüljenek. Mészáros József, a Magyar Államkincstár (MÁK) elnöke közölte, hogy az ügyféligények felmérését követően döntöttek az új iroda megnyitásáról az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság épületében.

2013 óta az aktív állampapír-állománnyal rendelkező ügyfelek száma a négyszeresére nőtt, legtöbbjük Pest megyében és a fővárosban él, sokan használnak elektronikus ügyintézést, de havonta 11-12 ezren személyesen keresik föl az irodákat.

A MÁK feladata a gyors kiszolgálás, így gondoskodnia kell arról, hogy elegendő iroda és értékesítési pont várja az állampapírt vásárló lakossági ügyfeleket - tette hozzá.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A béke a tét Brüsszelben

A béke a tét Brüsszelben

Az európai parlamenti választás legfőbb tétje: háború vagy béke – mondta a Mgyar Nemzetnk Dornfeld László, az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!