2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Gazdaság

Idén is sikerült növelni az adóbevételeket

Hétszázmilliárd forinttal is több adóbevétel folyhat be idén, mint egy évvel korábban – a pénzügyminiszter szerint. Varga Mihály egy pénteki sajtótájékoztatón azt mondta: jövőre 4 százalékos gazdasági növekedéssel tervez a kormány annak ellenére, hogy a világgazdaságban válsághatások látszanak. A Hír TV által megkérdezett közgazdász szerint a többletet az oktatásra és az egészségügyre kellene fordítani.

  • Idén is sikerült növelni az adóbevételeket

Építőipar, járműipar, vegyipar – ezek az ágazatok húzták idén a magyar gazdaságot. Akár 4,6 százalékkal is nőhet idén a GDP a pénzügyminiszter pénteki tájékoztatása szerint. Az államadósság csökkenő pályán, a költségvetési hiány pedig várhatóan a tervezett 2,4 százalék alatt marad. A tárcavezető a Hír TV kérdésére azt mondta: idén is sikerült növelni az adóbevételeket az adócsökkentések mellett is, így erre készül a kormány 2019-ben is.

„Mi nem tartunk attól, hogy az adócsökkentések az államháztartási hiány, vagy az adósság növekedésével járnának együtt. Mi abban gondolkozunk, hogy az adócsökkentések, ha célzottan történnek, és alapvetően a munkát, a jövedelmet ösztönzik, akkor ezek többletbevételt is hozhatnak ugyanúgy, mint ahogy ebben az évben is történt. Hát, ha ilyen durva becslést kell mondanom, akkor a mostani adóbevételi számokon az látszik, hogy akár egy hétszázmilliárd forinttal is több adóbevétel folyhat be az év egészét tekintve” – fogalmazott Varga Mihály.

Az állam a szükségletét jövőre is forintból intézi, nem várható nemzetközi devizakötvény-kibocsátás – erről az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója beszélt. Barcza György azt mondta: a lakossági állampapírnál 800 milliárd forintos növekedést terveznek jövőre, és szeretnének egy új, állami nyugdíj-előtakarékossági terméket is bevezetni.

„A magyar gazdaság fejlettsége, a magyar lakosság megtakarítási összege évente most már ötezer milliárd forint nagyságrendű és ez lehetőséget biztosít arra, hogy jelentősebb nyugdíj célú megtakarítások is képződjenek, és ezen a piacon úgy látjuk, hogy van hely, szerepe van, felelőssége van az államnak, és szeretnénk egy olyan terméket biztosítani, egy olyan választási lehetőséget nyújt a lakosság számára, ami hosszútávon értékálló, és biztonságos nyugdíjcélú megtakarítást tesz lehetővé” – mondta.

A Hír TV által megkérdezett közgazdász szerint a kormány által megtakarított pénzt az intézmények fejlesztésére kellene fordítani. „Hogyha évről évre bővülnek az adóbevételei az államnak, akkor bizony sokkal nagyobb mértékben és sokkal nagyobb arányban kellene költenie egészségügyre, oktatásra. Láthatóak a jelek, hogy az oktatási teljesítmény Magyarországnak nagyon rossz nemzetközi összehasonlításban, és most már az egészségügyi rendszerrel kapcsolatban is teljesen világos, hogy sokkal több pénz kellene áldozni a magyarok egészségi állapotának és oktatási állapotának a javítására” – jegyezte meg Pogátsa Zoltán.

A Hír TV kérdésére Varga Mihály arról is beszélt, hogy bár a kormánynak lenne saját javaslata, egyelőre nem szólnak bele a minimálbér tárgyalásokba. A miniszter optimista volt, mivel ahogy fogalmazott, még három napjuk van a munkaadóknak és a munkavállalóknak, hogy megállapodjanak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Már érik a szamóca, jó termés várható

Már érik a szamóca, jó termés várható

A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) csütörtökön kiadott körképe szerint az idén kiegyensúlyozott termés várható.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!