2021. január 15.,
péntek, Lóránt, Loránd napja

Változások az új évben

Hír TV

2020. január 1., szerda 15:00

Változásokkal indul a 2020-as év, A család- és a gazdaságvédelmi akcióterv újabb pontjai is életbe lépnek, de tovább folytatódik a béremelés, nő a minimálbér és a garantált bérminimum összege és a nyugdíjasok is emelésre számíthatnak.

Tavaly jelentette be a kormány a hét pontból álló családvédelmi akciótervet, amely július elsején indult. A babaváró hitelt, az autóvásárlási támogatást, illetve az otthonteremtési kedvezményeket csaknem 100 ezer család vette már igénybe.

Január elsejétől emellett bevezetik a négygyermekes anyák személyi-jövedelemadó-mentességét és a nagyszülői gyedet is. Utóbbi juttatás havi összege legfeljebb a minimálbér kétszeresének hetven százaléka, tehát 225 288 forint lehet, de ha több unokára vigyáz a nagyszülő, akkor ennek a többszörösét is kaphatja.

Az év elejétől több mint 225 ezer forintra nő a gyermekgondozási díj maximális összege, emellett emelkedik a diplomás GYED és bővül az erre jogosultak köre is.

Január elsejétől ingyenessé válnak a meddőségkezelésben használt gyógyszerek és beavatkozások is.

Ettől az évtől a gazdaságvédelmi akcióterv újabb pontjai is életbe lépnek. Tovább csökken a kisvállalkozói adó mértéke, és a szálláshelyek áfája, illetve a kormány felfüggeszti a reklámadót. Illetve adó-visszatérítést kaphatnak a kistelepülésen építkezők 5 millió forintig, és 32 milliárd forinttal nő a kutatás-fejlesztés támogatása is.

Tovább folytatódik a fizetésemelés. Nyolc-nyolc százalékkal nő a minimálbér és a garantált bérminimum: előbbi bruttó 161, utóbbi pedig 210 ezer forint lesz. Januártól több pénzt keresnek az ápolók, a bírák és az ügyészek.

Az év során pedig a szakképzésben és a közszférában dolgozók is béremelésben részesülnek. A nyugdíjasok pedig 2,8 tized százalékos emelésre számíthatnak.

Azok, akik a szerencséjükre alapoznak többet kell, hogy fizessenek. Emelkedik a lottók ára. Ahogy a dohánytermékek jövedéki adója is. Utóbbiak esetében 5 százalékkal kell többet fizetni majd. És a postánál is változik a levélfeladás ára.

Szerdától minden benzinkúton az új típusú benzint lehet kapni. Az üzemanyagokban nő a biológiai eredetű összetevők aránya, a 95-ös benzinek esetében már mindenhol az E10-es jelzéssel lehet találkozni.

Hír TV