2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Vezércikk 04:00

Gazdaság

Újabb jelentős hitelintézeti könnyítésekről döntött az MNB

MNB

A hitelintézeti szektorra vonatkozó újabb - anticiklikus szemléletű - prudenciális könnyítésekről döntött az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa, az egyik szerint a hitelintézetek átmenetileg megsérthetik a tőkefenntartási pufferre vonatkozó limitet, ami 700 milliárd forintos könnyítést jelent az intézmények számára, és tovább növelheti - összességében akár 5000 milliárd forint feletti összeggel - a hazai hitelintézeti szektor hitelezési potenciáljának mértékét - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken.

  • Újabb jelentős hitelintézeti könnyítésekről döntött az MNB

Arról is döntöttek, hogy a fogyasztási hitelek jelzáloghitel önerejeként való felhasználása továbbra is kerülendő, de a hitelintézetektől e tekintetben elvárt ellenőrzési feladatok terjedelmét enyhítette a jegybank. A kereskedelmi ingatlanoknál is elegendő lehet a személyes helyett az elektronikus értékbecslés.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa - az eddig alkalmazott prudenciális könnyítő intézkedéseken túl - csütörtöki ülésén úgy döntött: a mostani gazdasági helyzetben átmenetileg tolerálja, ha egy hitelintézet megsérti a Tőkefenntartási Puffer (TFP) limitjét a koronavírus-járvány negatív hatásainak enyhítése és a bankszektor gazdasági növekedést támogató szerepének erősítése érdekében.

Magyarország ezzel európai gyakorlatot követ, hiszen már számos uniós tagállam nemzeti bankja, illetve az Európai Központi Bank is jelezte: a válságidőszakban elnézők lesznek, ha a tőkefenntartási vagy akár általánosan a kombinált tőkepuffer esetében egy általuk felügyelt hitelintézet limitsértést követ el - írták.

A válságidőszakot követő átmeneti periódus után ugyanakkor az MNB ismételten elvárja, hogy a pénzügyi intézmények ismételten teljes mértékben megfeleljenek e tőkekövetelménynek. A TFP átmeneti "felszabadítása" közel 700 milliárd forintos könnyítést jelent az intézmények számára, és tovább növelheti - összességében akár 5000 milliárd forint feletti összeggel - a hazai hitelintézeti szektor hitelezési potenciáljának mértékét - írták.

A jegybank emellett módosította a lakossági jelzáloghitelekhez szükséges önerő pénzügyi intézmények általi értékelésével kapcsolatos elvárásokról szóló vezetői körlevelét is. Jelentős könnyítést jelent itt többek közt, hogy a hitelintézeteknek a korábbiakhoz képest jóval szűkebb körben kell előzetes ellenőrzéseket végezniük az önerő forrásának vonatkozásában.

Az MNB továbbá vezetői körlevelet ad ki a jelzálogjog bejegyzése iránti kérelem benyújtásának igazolásával, s a kereskedelmi ingatlanok értékelésére vonatkozó értékbecslésekkel kapcsolatos, a járványhelyzetben alkalmazandó egyszerűsített követelményekről a személyes ügyintézés minimalizálása, a hitelkérelmek elbírálásának gyorsítása és az üzletmenet-folytonosság érdekében.

A jegybanki elvárás szerint a jelzálogjog bejegyzése iránti kérelem illetékes földhivatalhoz történő benyújtásának igazolására elfogadható a földhivatal által érkeztetett ingatlan-nyilvántartási kérelem, s mellékleteinek elektronikus úton eljuttatott digitális verziója.

A nem lakó (kereskedelmi) ingatlanok fedezeti értékelési eljárásainál a teljes körű helyszíni szemle lefolytatása helyett elfogadhatók az eddiginél egyszerűbb eljárások is. Az új értékbecslésre vonatkozó könnyítés pl., hogy megfelelő megoldás a külső helyszíni szemlés értékelés is, kiegészítve friss, nem módosítható, dátumozott fotódokumentációval, illetve egyéb, digitális módon megvalósítható és dokumentált ingatlanbemutatással (pl. videókonferencia).

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!