2020. július 8.,
szerda, Ellák napja

Továbbra is Európa élmezőnyében a magyar gazdaság

Magyar Nemzet

2020. február 14., péntek 10:20

A gazdasági növekedés a tavalyi év negyedik negyedévében 4,5 százalék volt, egész évben pedig 4,9 százalék. Eddig hét uniós ország publikálta adatait, köztük elsők vagyunk – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.

 

A frissen megjelent tavalyi negyedik negyedéves és egész évi GDP-adatok megjelenését követően Varga Mihály pénzügyminiszter tartott sajtótájékoztatót. A miniszter elmondta, hogy Európa élmezőnyében van a magyar gazdaság, a gazdasági növekedés a tavalyi év negyedik negyedévében 4,5 százalék volt, az egész évben 4,9 százalék. Eddig hét uniós ország publikálta adatait, köztük elsők vagyunk.

A magyar gazdaság 2013 óta töretlenül növekszik, 2017-től pedig még erőteljesebben – Európában is kiemelkedő mértékben –, jóval 4 százalék fölött, és ez a trend 2019-ben is kitartott.

A kiemelkedő gazdasági növekedést több kormányzati lépés is segítette, leginkább a hatéves bérmegállapodás, amely a jelentős minimálbér emelés mellett a munkát terhelő adók nagymértékű csökkenését eredményezte. A tavaly bevezetett és idén folytatódó gazdaságvédelmi akcióterv célja pedig, hogy a továbbiakban is fennmaradhasson a gyors gazdasági növekedés.

Ami a növekedés szerkezetét illeti: erősebb lett a szolgáltatási szektor a vártnál, az ipar növekedése ugyanakkor valamivel mérsékeltebb lett a várakozásokhoz képest. Az ipar lassulása figyelmeztető jel, az első félévben még 5 százalékkal növekvő ipari termelés a második félévben jelentősen lassult. A lakosság fogyasztása és a beruházások viszont továbbra is jól húznak.

Azzal kapcsolatban, hogy mi várható a továbbiakban, Varga Mihály elmondta, hogy a német ipar visszaesett, és noha sokáig elszakadtunk ettől a folyamattól, az év utolsó hónapja már azt mutatta, hogy a német autógyártók problémái teljesen minket sem kerülnek el. Ugyanakkor az már látszik, hogy a leépítések nem nálunk, hanem elsősorban a magasabb bérű országokban zajlanak.

 
Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet
 

2020-ban még kívülről érkezhetnek kockázatok: ezek az esetleges brexit-hatás, a koronavírus, amely egyrészt a turizmust érintheti, másrészt az alapanyag ellátásban is gondokat okozhat. Kisebb mértékben, de még mindig kockázatot jelenthet Amerika és Kína viszonya a kereskedelmi kérdésekben, ugyanígy kedvezőtlen lehet, hogy ha az amerikai-európai viszonylatban is előtérbe kerülnek a kereskedelmi viták.

Még egy kockázatot említett Varga Mihály: sosem volt még a világ annyira eladósodva, mint most. Jóllehet Magyarországon gyorsan csökken a GDP-arányos államadósság, a világ egészében nem ez a jellemző.

Mindezek hatására a Pénzügyminisztérium korrigálta az idei növekedésre vonatkozó előrejelzését: 3,5 százalék prognosztizált 2020-ra.

Magyar Nemzet, Hír TV