2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Gazdaság

További béremelést követelnek

További béremelést követelnek a szociális ágazatban dolgozók. Az érintettek keveslik azt az 5 és 11 százalék közötti bérpótlékot, amelyet januártól visszamenőleg kapnak meg. A szaktárca szerint ha a gazdaság engedi, folytatódhat a béremelés.

„Bölcsődében dolgoznak, beletartoznak, akik családsegítőknél dolgoznak, beletartoznak, akik fogyatékos-, idős- vagy pszichiátriai ellátást, otthon közeli ellátásként végeznek.” Azokat a szociális dolgozókat sorolta az államtitkár, akik bérpótlékot kaptak januárig visszamenőleg. Az intézkedés bruttó hat és tizenhétezer forint közötti pluszjövedelmet jelent nekik havonta. Az emelés függ a kortól és a munkahelyen eltöltött időtől is. „Miután bruttó összegről beszélünk, de a családi adókedvezményt kibővítettük járulékkedvezménnyel is, ezért a viszonylag alacsony jövedelemkategóriáknál magasabb lehet a nettó növekedés. Nem vonnak már le annyit a dolgozók után, így mindazok az anyák, akik gyermeket nevelnek, ők mindenképp nettó összegben is megkaphatják a bruttó összeget” – mondta Soltész Miklós.


A Szociális Ágazati Sztrájkbizottságban ki is számolták, pontosan mennyit jelent az emelés egy felsőfokú szakképesítésű dolgozónál. A pályakezdő dadus az említett 4258 forinttal kap többet, így nettó 87 548 forintot vihet haza. Egy nyugdíj előtt álló dadus tízezer forinttal kap többet, 40 év munka után. A sztrájkbizottság ügyvivője azt mondja: az ágazatban az átlagfizetés a bérpótlékkal együtt sem éri el a 2012-es létminimumot. „A szociális ágazati bérpótlékot egy nulladik lépésnek tekintjük, amit kapott az ágazat most tűzoltó jelleggel, de ez még korántsem elegendő ahhoz, hogy az ágazatban dolgozók 75 százaléka kimozdításra kerüljön abból a bérhelyzetből, ami azt jelenti, hogy 2012, létminimumi béreket keresnek a kollégák. Szeretnénk sztrájktárgyalásokon elérni azt, hogy a 2014-re vonatkozóan további jövedelemkiegészítő intézkedésben részesüljenek” – nyilatkozta Szűcs Viktória, a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság ügyvivője.

A sztrájkbizottság egyhavi bérnek megfelelő kiegészítést követel. Soltész Miklós azt mondta: amint a gazdasági helyzet megengedi, további emelést kaphatnak a dolgozók.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!