2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

Többszörösére nőhet a fizetésük

Többszörösére emelkedhet jövőre a háziorvosok fizetése, ha a kormány elfogadja az egészségügyi államtitkárság javaslatát. Eszerint a háziorvosi praxisok költségeinek nagy részét finanszírozó kártyapénz teljes összege az orvosé lehet, a rendelő további működtetéséhez szükséges összeget pedig az önkormányzatoknak kellene átvállalnia. Az új rendszer a betegeknek is kedvezne: az átláthatóbb finanszírozással ugyanis az ellátás színvonala is javulna.

„Fönn kell tartani a rendelőt, tehát ott van villany, gáz, telefonköltség…” – mondta Vájer Péter, a Pest megyei Biatorbágy háziorvosa. A felsoroltakon kívül a saját orvosi, illetve az asszisztens fizetésének nagy részét is a háziorvosi kártyapénzből kell fedeznie. Ez az összeg azonban a betegek száma és életkora után jár, ezért a háziorvosok fizetése minden praxisban más, átlagosan 150-180 ezer forintra jön ki. „Mi jelenleg támogatás címszó alatt kapjuk a finanszírozásunkat, ami gazdasági nomenklatúrában ez nehezen értelmezhető kifejezés. Tehát mi nem bocsátunk ki számlát az OEP felé, hanem egy támogatásban részesül, egyébként egy gazdasági társaság, amit üzemeltetünk” – mondta a háziorvos.

Az egészségügyi államtitkárság úgy változtatna a szabályozáson, hogy a kártyapénz teljes összegét a háziorvosok bérezésére adná. Zombor Gábor szerint ezzel kiegyenlítődnének az alapellátásban dolgozó orvosi fizetések. „Azt céloztuk meg, hogy ez az összeg csak az orvosi munka ellentételezésére szolgáljon. Tehát az állam, illetve önkormányzati feladat révén az önkormányzatok részével, a feltételeket kívánja biztosítani, tehát átvállalja a rendelő rezsijét, az ott felmerülő költségeket, illetve a szakmai asszisztenciának a bérét is” – nyilatkozta Zombor Gábor egészségügyi államtitkár.

Azok a háziorvosok pedig, akik szakvizsgával rendelkeznek és szerződést kötnek az Országos Egészségbiztosítóval szintén pluszjövedelemhez juthatnának. A Magyar Orvosok Szövetségének elnöke szerint ezekkel az intézkedésekkel visszaállhat a háziorvosi szakma presztízse. „A legjobban várt hozadéka, hogy visszaadja az ezen ágazatban dolgozni kívánó fiataloknak a szakmába vetett hitét. És hogyha ők hisznek abban, hogy ebben a szakmában sikeresek lehetnek, mind szakmai, mind gazdasági szempontból, akkor megoldható, az a hosszú évek óta zajló generációváltás, amire óriási szükség van az alapellátók között” – szögezte le Béltecki János.

Az egészségügy átalakításáról szóló javaslat még idén a kormány asztalára kerülhet. Ha elfogadják, várhatóan jövő tavasszal már meg is valósulhat az új finanszírozási rendszer.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!