2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

Több mint 320 ezer ember munkáját, vállalkozását védik meg a márciusi adókönnyítések

A márciusi adóügyi segítség három lényeges elemből áll, és több mint 320 ezer ember munkáját, vállalkozását védi meg - tájékoztatta Tállai András az MTI-t.

  • Több mint 320 ezer ember munkáját, vállalkozását védik meg a márciusi adókönnyítések

A kijárási korlátozásokkal érintett ötvenhat ágazatban tevékenykedő vállalkozásokat, munkavállalókat három adóügyi eszközzel segíti a kormány, egyrészt a munkáltatói adómentességgel, másrészt a katások adó alóli mentesítésével és harmadrészt az egyéni és társas vállalkozók szociális hozzájárulási adómentességével - összegezte a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára.

Márciusra 120 ezer vállalkozásnak nem kell megfizetni a katát, így például a fodrászok, a kozmetikusok mellett mentesülnek a cipészek, a kárpitosok, a virágkötők, a járművezető-oktatók és az órások is - mondta Tállai András.

A 2021 februárjában már katázó, mentesített tevékenységet folytató kisadózó vállalkozásnak 2021 márciusára nem kell megfizetnie az adót. A mentességet a vállalkozóknak nem is kell kérni, ezt az adóhivatal automatikusan kezeli, elő se írja az egyébként április 12-én fizetendő közterhet az érintettek adószámláján. Az adó alóli mentesülés nem befolyásolja a kisadózó jogosultságát a társadalombiztosítási és munkaerőpiaci ellátásokra, sem azok összegét. A mentesség nem csökkenti a 12 millió forintos bevételi értékhatárt sem - magyarázta az államtitkár.

A márciusi munkáltatói adómentesség nemcsak a vendéglátásban, turizmusban és a szabadidős ágazatban tevékenykedőknek jár. A kormány segítségére a márciusban két hétre zárva tartó üzletek is számíthatnak - szögezte le Tállai András.

Azoknak az ágazatoknak is jár a munkáltatói adómentesség márciusban, ahol az üzleteknek márciusban két hétre zárva kell tartaniuk, az intézkedés összességében mintegy 200 ezer munkavállaló állását védi meg - tette hozzá. Mint mondta: a Pénzügyminisztérium számítása szerint több mint 30 ezer vállalkozásnak nem kell megfizetnie 2021 márciusára a munkavállalók utáni szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást, a rehabilitációs hozzájárulás arányos összegét, valamint a személyi jellegű kifizetések után a kivát.

A koronavírus miatt leginkább veszélyeztetett, 56 ágazatba tartozó tevékenységet folytató egyéni és társas vállalkozóknak nagy könnyebbséget jelent, hogy 2021 márciusára nem kell saját maguk után szociális hozzájárulási adót fizetni - mondta az államtitkár. Ezzel a vállalkozók márciusban legalább 29 190 forintot spórolnak - jegyezte meg Tállai András.

A járvány sújtotta ágazatokban tevékenykedő vállalkozásokat az adóügyi mentességek mellett a bértámogatási program is segíti - húzta alá az államtitkár.

Az állam a támogatott munkavállaló bérének felét téríti meg a mindenkori minimálbér másfélszereséig - emlékeztetett Tállai András, hozzátéve, hogy összesen már több mint 50 milliárd forint megérkezett a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került cégek számláira.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!