2023. 12. 04. Hétfő Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Napindító 04:00

Gazdaság

Szijjártó: Magyarország és az Audi együttműködése párját ritkító sikertörténet

Magyarország és az Audi együttműködése párját ritkító sikertörténet, a német autóipari vállalat fontos szerepet töltött be abban, hogy hazánk gazdasága az utóbbi évek válságaiból rendre megerősödve tudott kikerülni - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

  •  Szijjártó: Magyarország és az Audi együttműködése párját ritkító sikertörténet

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető átadta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét az Audi Hungaria Zrt. igazgatósági elnökének a vállalat győri tevékenységének fejlesztése érdekében végzett munkája elismeréseként, továbbá a gazdaság és a felsőoktatás kapcsolatának elmélyítésében és a magyar-német gazdasági viszony erősítésében betöltött szerepe miatt is méltatta Alfons Dintnert. Kiemelte, hogy az autógyártó nélkülözhetetlen szereplője volt a hazai gazdaság sikereinek, annak, hogy minden krízisből megerősödve tudott kikerülni az ország az elmúlt időszakban.

Aláhúzta: a most zajló nagyberuházások és a körülöttük "kialakult vagy szított hangulattal kapcsolatban is" fontos tanulság, hogy mit gondoltak a győriek annak idején az Audi gyárépítéséről. "Ha valaki köhögött egyet a városban, akkor a definíciószerű orvosi diagnózis az volt, hogy felverték a port az Audi építkezésén, példátlan környezetszennyezés következik, és nagyon közel van a világvége. Ma már így harminc év távlatából szerintem nincsen győri ember, aki ne lenne büszke arra, hogy a világ legnagyobb autóipari motorgyára éppen az ő városában tevékenykedik" - mondta. Majd kitért arra is, hogy a Győrben elektromos motorok gyártásába kezdő vállalat ahhoz is nagyban hozzájárult, hogy Magyarország a modern autóipari forradalom nyertesei közé tartozzon.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy az Audi tevékenysége fontos volt abból a szempontból is, hogy ma hazánk exportteljesítménye a 34. a világranglistán, és sorra dőltek meg a beruházási csúcsok is minden nehézség ellenére. Hangsúlyozta, hogy az autógyártó szerepe emellett a fenntartható növekedésben is jelentős, mivel ma Magyarország a világ azon húsz állama közé tartozik, amelyek károsanyag-kibocsátásuk csökkentésével párhuzamosan képesek a gazdasági teljesítményük növelésére. "Az Audi azon beruházása, amelynek nyomán Európa legnagyobb, gyártetőn található napelemparkja jött létre Győrben, nélkülözhetetlen volt ezen címünk megtartásához" - mutatott rá.

Illetve szavai szerint a cég a magyar gazdaság dimenzióváltásában is fontos szerepet játszik. A kormány először is arra koncentrál, hogy széles körű, termelésre alapuló ipari-gazdasági környezet jöjjön létre, amire építve a magasabb hozzáadott értékű szolgáltatási és kutatási funkciók is meg tudnak jelenni - tudatta. Ennek kapcsán pedig közölte, hogy az Audi is erősíteni kezdte a szolgáltatási, illetve a kutatás-fejlesztési funkciókat a termelés bővítése után. A miniszter arra emlékeztetett, hogy 2022 minden válság és akadály ellenére hazánk legsikeresebb éve volt gazdaságilag, és ehhez az kellett, hogy néhány vállalat a valaha volt legjobb teljesítményét nyújtsa. Erre példaként hozta fel az Audit, amely rekordszámú autót gyártott Győrben, s ezzel komoly része volt a gazdasági eredményekben.

Kiemelte, hogy a magyar gazdaságnak az autóipar jelenti a gerincoszlopát, és a szektor termelési értéke tavaly elérte a 10 ezer milliárd forintos álomhatárt. Végül aláhúzta, hogy az Audi gyára nélkül Győr nem lehetne "a legszebb és legmodernebb reményekkel bíró város ma Magyarországon", ráadásul itt a felsőoktatási struktúraváltás sikerének igazi bizonyítéka látható, ugyanis az autógyártó és az egyetem együttműködése bemutatta, hogy merre van a gazdaság fejlődésének iránya.

MTI 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Jönnek az új lakossági állampapírok + videó

Jönnek az új lakossági állampapírok + videó

Új lakossági állampapírokat bocsát ki a Magyar Állam 2024-ben – hangzott el a Pénzügyminisztérium és az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) pénteki sajtótájékoztatóján, ahol ismertették az ország jövő évi finanszírozási tervét.
Átadták az új Ipoly-hidat + videó

Átadták az új Ipoly-hidat + videó

Ezúttal Őrhalom és Ipolyvarbó között készült el az új híd, ami amellett, hogy a határ menti közösségek életét megkönnyíti, a gazdaság fejlesztése szempontjából is fontos szerepe van.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!