2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Szijjártó: Hatmilliárd eurós kárt okoz Európának az USA-vám

Hír TV

2018. június 5., kedd 22:18, frissítve: kedd 23:02

Hatmilliárd eurós kárt okozhat Európának az amerikai védővám – nyilatkozta a Hír TV a külügyminiszter. Az pedig a magyar Mercedest is érzékenyen érintheti, hogy Donald Trump a vámot a német autókra is kiterjesztené.

Letették Kecskeméten a Mercedes-gyár második full-flex üzemének alapkövét. A kifejezés azt takarja, hogy egyazon gyártósoron a hagyományostól az önvezető autóig bármelyiket le lehet majd gyártani. A munka teljesen digitalizált és papírmentes lesz. A beruházás költsége egymilliárd euró azaz 320 milliárd forint és 2500 embernek ad majd munkát.

„Körülbelül 300 új csoportvezetőre lesz szükség a gyártásban, valamint sok szakemberre, de nagyon sok új munkakör is megjelenik, ami mindenképpen érdekesnek és új kihívásnak is számít majd” – mondta Markus Shäfer, a Mercedes termelésért és ellátási láncért felelős igazgatótanácsi tagja.

A Mercedest azonban érzékenyen érintheti az, hogy Donald Trump az acél- és alumíniumra kivetett vámot kiterjesztheti a német autókra is. Az amerikai elnök még tavasszal utasította kormánya illetékeseit, hogy vizsgálják ennek lehetőségét.

A külgazdasági és külügyminiszter épp ennek a két országnak a külügyminiszterével tárgyalt Kecskemét előtt. Németország és az Egyesült Államok Magyarország két legfontosabb kereskedelmi partnere és legnagyobb beruházója, miközben az autógyárak húzzák a magyar gazdaságot.

„AZ USA által kivetett vámok károsak az uniós gazdaság számára. A mai napon a német gazdasági miniszterrel folytatott tárgyalás során napirendre került, hogy körülbelül 6 milliárd eurónyi nehézséget tud a korábban, vagy most bejelentett intézkedés Európa számára” – mondta Szijjártó Péter.

A kínai külügyminiszter is nemrég tárgyalt Berlinben. A találkozó után arról beszélt, hogy semmiképpen sem akarják megosztani az EU-t, sőt: szívesen látják Németországot a 16+1 közép-kelet európai platform újabb plusz egy résztvevőjeként. A Reuters még márciusban írt arról, hogy Berlin szívesen venné, ha Kína visszafogná a térségbeli befektetéseit.

Szijjártó Péter a kecskeméti átadó után Sanghajba indult, a Hír TV kérdésére azt mondta: Magyarország nem jár rosszul azzal, ha Peking és Berlin közeledik.

„Nekünk jó ha a kínai–német gazdasági együttműködés szorosabb, annál is inkább, hogy a Magyarországon megjelenő kínai tőke amerikai, francia, vagy német cégek felvásárlásával kerül Magyarországra” – mondta a külügyminiszter.

Az Európai Bizottság azt kifogásolja, hogy míg Kína szabadon tud költeni és ezzel beavatkozni az EU gazdaságába, addig a nyugati országok ezt ott nem tehetik meg, tehát nem érvényesül az oda-vissza elv.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!