2019. március 26.,
kedd, Emánuel napja

Szakértők szerint tetőpontjához közelít a lakásvásárlási boom

Hír TV

2018. október 13., szombat 12:42, frissítve: szombat 13:17

Bár egyelőre nem látszik a lassulás, szakértők szerint a tetőpontjához közelít a 2016-ban indult lakásvásárlási boom. Az új lakásokra érvényes csökkentett áfakulcs még egy évig érvényes, az átfutási idő miatt azonban már most a kereslet visszaesésére készülnek a beruházók.

A számok azt mutatják, hogy a 2016-ban bevezetett állami ösztönzők egyértelműen megtették a hatásukat. A csok, az újépítésű lakások 5 százalékra csökkentett áfája, valamint az olcsó hitelek kombinációja felpörgette a lakáspiacot.

„Az ügyfelek nagyon sok hitelt vesznek fel, egyre nagyobb a hitelállomány. Korábban 5-6-8-10 millió forint volt az átlagos hitel. Teljesen egyértelműen látjuk, hogy 20-30 millió forint az, amit átlagosan felvesznek a családok” – mondta Váczi Zsófia, a Bankárnet ügyvezetője.

A fejlesztő cégek azt remélik, hogy még a kedvezményes, 5 százalékos áfa 2020-as kivezetése előtt sikerül eladniuk a lakásaikat, 2020-ban drasztikus visszaesésre számítanak.

„Az áfa emelkedése egy akkora áremelkedéssel fog járni, amit biztos, hogy a vevők jelentős része nem fog elfogadni, és így pedig sincs értelme építeni 2020-ra 2021-re, illetve nagyon korlátozottan nagyon jól megfontolt módon” – mondta Kricsfalussy Tamás, a Metrodom értékesítési igazgatója.

Mivel lakást a legtöbben részletben vesznek, így a 14 hónap múlva esedékes áfaemelés már azokat is érintheti, akik már elkezdték az új lakásuk kifizetését.

„Ez egy nagyon komoly kérdés, és egy nagyon komoly játszma most a piacon a szereplők között, aminek a nyertese, és a vesztese elsősorban a vásárló lesz, aki vagy meg tudja oldani, hogy 5 százalékkal vásárolja meg a most befizetett lakásának a legnagyobb törlesztőrészleteit, vagy nem lesz lehetősége. Sajnos akkor az azt jelentené, hogy hirtelen ezek az újépítésű lakások, az egyik pillanatról a másikra, közel ötödével megdrágulhatnak” – mondta Ditróy Gergely, a portfolio.hu szakértője.

Ditróy Gergely szerint a piac szereplői, beruházók, és hitelintézetek már gőzerővel dolgoznak a helyzet megoldásán, hogy aki akarja, még 2020 előtt kifizethesse az új lakását.