2018. január 24.,
szerda, Timót napja

Rögtön állást kaptak a Mercedes-gyárban

JV

2014. április 29., kedd 19:30, frissítve: kedd 19:31

Álláslehetőséget is kapnak sikeres vizsgájuk esetén a Mercedes-gyárnál a szakmunkástanulók. A duális szakképzés bevezetése óta Kecskeméten most végez az első osztály. A kereskedelmi és iparkamara elnöke szerint egy életpályamodell alapján biztosítani lehetne a szakképzést követően a továbbtanulásukat is.

2010-ben kötött megállapodást a kormány és az iparkamara arról, hogy beemelik a magyar szakképzési rendszerbe a duális modellt. A diákok így az iskolai tanműhely mellett valós vállalati körülmények közt is tanulhatnak.

A kecskeméti Mercedes-gyárnak jelenleg 95 tanulója van, akik négy szakma közül választhatnak. A duális szakképzésben részt vevő tanulók közül Kecskeméten májusban végez az első csoport.


„Senkinek nem kötelező itt maradnia a Mercedesben. 28 végzős tanulónk számára kiküldjük jövő héten az ajánlatokat, és nagyon reménykedünk benne, hogy mind a 28 elfogadja az itteni munkalehetőséget” – mondta el Németh Ákos oktatási vezető.

A duális szakképzés működtetésére a kisvállalkozók és a nagy nemzetközi cégek nyitottak a leginkább. Jelenleg országszerte közel 50 ezer diák vesz részt ilyen képzésben, közülük 7 ezren végeznek idén.

Az iparkamara elnöke szerint egy életpályamodellben biztosítani kellene a szakképzést követően a továbbtanulásukat is.

„Egy jó szakmunkás, ha megtanulta a szakmáját, lehet egy jó technikus, ha jó technikus, abból lehet egy jó üzemmérnök, és ennek az intézményes rendszerét kell összerakni” – fogalmazott Parragh László.

A kecskeméti autógyár 28 tanulója közül eddig 24-en jelezték, hogy ősztől szeretnének továbbtanulni a munka mellett.

Forrás: Hír TV