2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Híradó 12:00

Rákényszerülhetnek az élelmiszerláncok a bruttó 200 ezer feletti fizetésre

Hír TV

2018. február 16., péntek 07:38, frissítve: péntek 08:17

Senki nem mer 181 ezer forint szakmai bérminimumot fizetni, mert ennyiért nem találni munkást. Biztos, hogy lesz elég pénz arra, hogy betanítsák a paksi bővítés kiképzőit. Gazdasági hírösszefoglaló.

Rákényszerülhetnek az élelmiszerláncok, hogy havi bruttó 200 ezer forint feletti fizetést adjanak dolgozóiknak – mondta a Magyar Nemzetnek a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke. Karsai Zoltán szerint már senki nem mer 181 ezer forint szakmai bérminimumot fizetni, mert ennyiért nem találni munkást. Az Aldinál a kezdő eladói fizetés meghaladja a 270 ezer forintot, a Lidlnél Budapesten 268, vidéken 247 ezer forintot keresnek, a Tescónál az idei évre meghatározott legalacsonyabb bér 197 ezer forint, amelyet egyéb juttatások egészítenek ki. Az Auchannál 247 ezer forint az átlagfizetés, a Metro 14 havi bért ad, a Sparnál pedig nagyjából 100 ezer forintos béren kívüli juttatást kapnak készpénzben a dolgozók.

Biztos, hogy lesz elég pénz arra, hogy betanítsák a paksi bővítés kiképzőit – erről a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója beszélt a Hír TV kérdésére. Hamvas István szerint valószínűleg a közbeszerzést kiíró cég, azaz a Paks II. Zrt. rosszul mérte fel a helyzetet. Január végén vonták vissza a 355 millió forintos pályázatot, amely révén az új blokkok üzemeltetőit betanító instruktorokat képezték volna ki. Az indoklás szerint a meghirdetett keret kevesebb volt, mint amennyiért a Paksi Atomerőmű Zrt. vállalta volna a feladatot.

„Egy közbeszerzési pályázatot betartva írt ki a Paks II., tehát egy más jogi személy egy tendert, amelyre a Paks I. pályázott. Az, hogy teljesen jogszerűen, a betervezett fedezet hiányára hivatkozva a Paks II. leállította a tendert, még nem jelenti azt, hogy mi drágák vagyunk, nem jelenti azt, hogy nekünk vagy bárkinek nincs erre pénze, csak azt jelenti, hogy nem jól terveztek, illetve az ár az olyan volt, ami nem találkozott az elvártakkal” – így a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója, Hamvas István.

Pluszban zárt a BUX, a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe majdnem 0,2 százalékos emelkedéssel, 38 522 ponton fejezte be a csütörtöki kereskedést.

Enyhén erősödött a forint, az eurót a 311-es szinten jegyezték. A frankot 269, a dollárt 249 forintért adták tőzsdezáráskor a bankközi kereskedelemben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!