2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Gazdaság

Pertársaságot alakíthatnak a bezárásra ítélt trafikok tulajdonosai

Pertársaság létrehozását fontolgatják azok a trafikosok, akiknek egy új szabályozás miatt kell bezárniuk boltjukat. Szombattól ugyanis nem nyithatnak ki a benzinkutakon és a 2500 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező plázákban, illetve hipermarketekben működő dohányboltok. A döntést azzal indokolják, hogy ezeknek a boltoknak nagyon magas a profitjuk, miközben több trafik veszteséges.

Szombattól a benzinkutakon és a plázákban, illetve hipermarketekben nem működhet trafik. „A jogalkotó a piackiegyenlítés érdekében hozta meg ezt a döntést” – mondta a Hír TV-nek Légrádi Petra, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője. Ezek a dohányboltok bonyolítják ugyanis az összforgalom majdnem ötödét. Azt, hogy a közel 6000 trafikból hányat érint az intézkedés, egyelőre nem lehet tudni.

„Azt nem tartjuk nyilván, hogy plázákban, hipermarketekben működnek-e trafikok, hiszen csak a címük alapján vannak nyilvántartva, viszont azt meg tudjuk mondani, hogy üzemanyagtöltő állomásokon mennyi trafik üzemel, ez körülbelül háromszáz” – közölte Suller György Attila NAV-szóvivő. Ezeknek az üzleteknek be kell zárniuk, a tulajdonos koncessziós joga azonban megmarad, így a környéken új üzletet nyithat. Csak arra kell figyelnie, hogy ez nem lehet egy másik trafik 200 méteres körzetében.

„Sokan kétségbe estek a döntés miatt, mi is kétségbe estünk, mert egy hosszabb távú, húszéves befektetésben gondolkodtunk” – mondta egy trafikos a Hír TV-nek. Bertalan Zsolt két dohányboltot üzemeltet a XIII. kerületben, az egyiket most be kell zárnia. Neki már megvan az új helye, de attól tart, hogy ennek a forgalma jelentősen elmarad majd a mostanitól. Ezenkívül elbukta a mostani üzlethelyiség kialakítására költött pénzét is.

„Az üzletnek a kialakítása és minden, ahogy itt számolgatok, az körülbelül olyan öt-hatmillió forint. Az a kérdés, hogy a visszaalakításban mekkora veszteségem lesz, mert a bérbeadó azt kérte tőlem, hogy az eredeti állapotba helyezzem az üzletet. Az új üzlet kialakítása is alsó hangon olyan másfél-kétmillió forint lesz” – fogalmazott a trafiktulajdonos.

Több érintett ezért azt fontolgatja, hogy pertársaságot alakít. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint azonban nem jár kártérítés. „Abban az esetben, hogyha valaki saját maga, saját döntése alapján megszünteti a dohányértékestést, azért semmiféle kártérítés nem jár, a jelenlegi döntés után sem jár kártérítés senkinek, hiszen az csak akkor illeti meg a korábban pályázó vállalkozást, hogyha a koncesszióját az állam elveszi, és nem a saját hibájából veszíti el” – mondta a főtitkár.

Vámos György szerint kétséges, hogy az intézkedésnek valóban piackiegyenlítő hatása lesz-e. Szerinte továbbra is azok a trafikok járnak majd jól, amelyek forgalmas helyen működnek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk - Abba kell hagyni a háborús uszítást! + videó

Vezércikk - Abba kell hagyni a háborús uszítást! + videó

Amikor az Európai Unió külpolitikájának irányítója Európára kiterjedt háborúról beszél, akkor kell még bárkinek is bizonygatni, hogy Brüsszelben olyan háborúpárti politikusok uralkodnak, akiket a béke érdekében le kell váltani júniusban? A kérdésről a Vezércikk vendégei is véleményt mondtak.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!