2020. május 26.,
kedd, Fülöp, Evelin napja

Parragh: a digitalizációra fel kell készíteni a gazdasági szereplőket

MTI

2019. január 31., csütörtök 20:30

A digitális világra és a digitalizációra az embereket és a gazdasági szereplőket fel kell készíteni, hogy bátran használják az eszközöket és a tudást - mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke csütörtökön Kecskeméten.

Parragh László a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján úgy fogalmazott, hogy a 21. században az infokommunikáció terjedése megállíthatatlan. Elmondta: nyitottsága révén Magyarországnak minden esélye megvan arra, hogy néhány év múlva az Európai Unió tíz legfejlettebb országához tartozzon a digitális eszközhasználatot illetően. Nagy kihívás lesz azonban a digitális tudás, az ismeretek iránti befogadási hajlandóság, akárcsak a nyelvismeret megszerzése - jelezte Parragh László.

A digitalizáció mikrogazdasági előnyei között említette a termelékenység, a működési hatékonyság, illetve a profit és a bevételek növekedését, a belső vállalati tartalékok feltárhatóságát, új ügyfelek és partnerek megtalálását, valamint a költségek optimalizálását. Hozzátette: megfelelő folyamatszabályozással javulhatnak a specifikus termelési mutatószámok is. Makrogazdasági előnyként jelentkezik a bérek és az életszínvonal emelkedése, az export, illetve az adó- és járulékbevételek növekedése, az online értékesítés felerősödése, a robotizáció révén a munkaerőhiány csökkenése, a fekete- és szürkegazdaság visszaszorulása, valamint a hazai infokommunikációs technológiával foglalkozó cégek dinamikus növekedése - emelte ki Parragh László.

A kamara elnöke elmondta: az infokommunikációs technológia elterjedése érdekében a Modern vállalkozások program keretében mintegy 50 milliárd forint áll rendelkezésre, hogy a cégek 10 százalék önerő mellett 40 százalékos támogatást vegyenek igénybe eszközbeszerzésre, de emellett kamatmentes hitelt is igényelhetnek. Pomázi Gyula, az Innovációs és Technológiai Minisztérium iparági stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a következő időszak legnagyobb kihívása a technológia, és az erre adott válasz az innováció.