2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

Palkovics: Magyarország már nem az összeszerelőüzemek országa

Magyarország már nem az összeszerelőüzemek, hanem az innováció országa, ezt mutatják a nemzetközi felmérések is - jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter pénteken Zalaegerszegen.

  • Palkovics: Magyarország már nem az összeszerelőüzemek országa

Palkovics László a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) zalaegerszegi gazdálkodási karán közel egymilliárd forintból kialakított Innovációs és Tudásközpont avatásán beszélt arról, hogy az IMF néhány hete értékelte a különböző országok gyártási rendszereit. A felmérés szerint Magyarország Németországgal azonos szinten áll, ami azt mutatja, hogy ma már nem csak idehozzuk és alkalmazzuk a fejlett technológiát, de képesek vagyunk a továbbfejlesztésre is.

Utalt arra: sokan nem gondolták volna azt sem, hogy Zalaegerszegen létrejöhet egy olyan járműipari tesztpálya, amely sok szempontból a világon is egyedülálló. Nemrég a Frankfurter Allgemeine Zeitung is azt jegyezte meg a beruházás kapcsán, hogy "orrhosszal vezet Magyarország Németország előtt" az autóipar jövőjét illetően.

Palkovics László rámutatott: az innovációhoz nemcsak megfelelő környezetre és mérnökökre van szükség, de a közgazdászokra és - a robotika erkölcsi kérdései miatt - bölcsészekre is.

A miniszter a BGE érdemei között említette, hogy azon kevés egyetemek egyike, amelyik "megértette, hogy van Budapesten kívül is élet", a fővárostól távol is lehet jól működni. Zalaegerszegen, ebben a régióban az egyetem nemcsak kutatási lehetőséget biztosít és oktathatja a high-tech felépítését, működését, de ennek aktív részesévé is vált.

Dietz Ferenc, a BGE kancellárja közölte: fél évre sem volt szükség a közel egymilliárd forintból megvalósított Innovációs és Tudásközpont létrehozására, amely az oktatásnak is helyet ad. A város és térsége által néhány éve középpontba állított innováció révén felpörgött a kutatás, a duális képzés, a járműipar, az infokommunikáció és a turizmus is az állam, az önkormányzat, a piaci szereplők és a felsőoktatás széles körű együttműködésével.

Heidrich Balázs, a BGE rektora arról beszélt, hogy az egyetem stratégiai céljainak elérését tökéletesen szolgálja az új zalaegerszegi központ. A sikerre felkészítő oktatás, az alkalmazott kutatás társadalmi, gazdasági hatásainak elősegítése, a vállalkozásokkal való partnerség, illetve a fenntartható és felelős egyetem megvalósítása együttesen van jelen Zalaegerszegen, nem egy területen meghaladva a budapesti lehetőségeket is.

Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) kifejtette: az eredeti tervek szerint 694 millió forint állt rendelkezésre az Innovációs és Tudásközpont létrehozására, majd miután a kormány ezt a projektet beemelte a zalaegerszegi Modern városok program elemei közé, további 253 millió forint állami támogatást kapott. Mint hozzátette, ez a központ pontosan illeszkedik a város kutatás-fejlesztési, innovációs céljai közé, együtt a járműipari tesztpályával, vagy akár a leendő Science Parkkal.

Vigh László országgyűlési képviselő (Fidesz) arról is szólt, hogy az elektromos és autonóm járműveket kiszolgáló tesztpályája az 5G-s kommunikációs hálózat kísérleti terepe is, maga Zalaegerszeg pedig ennek a hálózatnak a magyarországi tesztkörnyezete is egyben. Egyedülállónak nevezte, hogy a 170 milliárd forintos költséggel épülő M76-os gyorsforgalmi út is tesztútként csatlakozik majd a pályához.

A tesztpálya a "zalai Szilícium-völgy szíve", a mellette már megnyitott kutatóközpont az agya, ez az új egyetemi beruházás pedig a tüdeje, ami friss levegőt ad a gazdaságnak - fogalmazott a képviselő.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!