2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

Palkovics: Kiválóan működött a gazdaságvédelmi akcióterv

Az elmúlt hónapokban kiválóan működött a kormány által kidolgozott, a versenyképességet javító gazdaságvédelmi akcióterv - mondta az innovációs és technológiai miniszter pénteken Makón. Palkovics László a Váll-Ker Kft. kormányzati és uniós támogatással megvalósult kapacitásbővítő beruházásának átadásán azt mondta, a válság a magyar gazdaságot jó állapotban érte, a járvány előtt egy sor strukturális átalakítás eredményeként 5 százalékos volt a növekedés.

  • Palkovics: Kiválóan működött a gazdaságvédelmi akcióterv

 

Az első reakció a munkahelyek megvédése volt. Jelenleg több mint 200 ezer rövidített munkaidőben dolgozó alkalmazott kap támogatást - tudatta a miniszter.      Hozzátette: az intézkedések másik csoportjaként a kormány több száz milliárd forinttal támogatja a nagy cégek, valamint a kis- és közepes vállalkozások beruházásait is.

A politikus kifejtette, a Váll-Ker Kft. tipikus magyar családi vállalkozás, amely képes arra, hogy világszínvonalú termékeket állítson elő, és azokat Magyarországon és külföldön értékesítse.

A cég a hatékonyság javításának lehetőségét a technológiai fejlesztésben látta - tette hozzá.

Lázár János (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, Csongrád-Csanád és Békés megye déli része az ország gazdasági tartaléka, ahol van munkaerő, növekedési potenciál és olyan vállalkozások, amelyek fejleszteni kívánnak.

Ehhez tőkére, tudásra és állami támogatásra van szükség - mondta.

A politikus szerint a térségben az agrárium fejlesztése mellett rendkívül fontos az ipar erősítése.

Tóth István ügyvezető elmondta, az 1992-ben alapított, közvetlenül 250 alkalmazottat foglalkoztató, beszállítóin keresztül ötszáz család megélhetését biztosító cég a piaci kihívásokhoz igazodva folyamatosan fejlesztette termékeit. A kezdetben gyártott kandallók hatásfoka 60 százalék körül alakult, jelenleg a legjobb berendezéseké eléri a 90 százalékot, a károsanyag-kibocsátás folyamatosan csökken, az eszközök elektronikusan szabályozhatók és távolról is irányíthatók.

Az évente 30-32 ezer kandallót gyártó cég a beruházásnak köszönhetően 3-4 ezerrel növelte kapacitás, emellett a nyári időszakban is kelendő termékeket is készít, mint a grillkészülékek - közölte a szakember.

A 660 millió forintos beruházás során a vállalkozás két gyártócsarnokot épített, lézervágó-, élhajlító gépeket, hidraulikus és excenter préseket, valamint hegesztőrobot-rendszereket állítottak üzembe. Emellett a termelésből gyűjtött adatok elemzésén és feldolgozásán alapuló, fejlett termelésirányítási és döntéstámogató rendszert alakítottak ki.

A magyar tulajdonban álló Váll-Ker Kft. fő tevékenysége a fatüzelésű fémkandallók, tűzterek és központifűtés-kandallók gyártása, de a cég saját tervezésű grillkészüléket, kemencét is készít, értékesít. A vállalkozás nettó árbevétele - a nyilvános cégadatbázis szerint - 2018-ban mintegy 4 milliárd forint, adózott eredménye 28 millió forint volt. Termékeinek túlnyomó részét exportálta, főbb piaca Németország, Dánia és Anglia.

Veszprém Megyei Napló: A kormány célja, hogy a kkv-kat is csúcstechnológia jellemezze

A kormány célja, hogy a nagyvállalatokhoz hasonlóan a magyar tulajdonú kis- és középvállalatokat is a high-tech, illetve csúcstechnológia jellemezze - jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter a Veszprém Megyei Napló pénteki számában megjelent interjúban.

Palkovics László megjegyezte azt is, hogy az IMF egy éve megjelent tanulmánya szerint Magyarország a magas hozzáadott technológiai értéket tekintve, hetven százalék körüli eredménnyel, Németországgal azonos szinten végzett, ez is azt mutatja, hogy "Magyarország high-tech nemzet".

 A politikus hangsúlyozta: a high-tech, illetve csúcstechnológia feltétele például a technológiai váltás, illetve a kutató-fejlesztőmérnökök alkalmazása.

A kormány elkötelezett abban, hogy a vidéki városok is megerősödjenek a tudomány és innováció terén, illetve a térségi vállalatok is hozzáférjenek a tudáshoz, mintha egyetemek közelében működnének - tette hozzá.     Palkovics László szerint technológiai váltásra van szükségük a kkv-knak, ami érinti például a gyártást, az energetikát, illetve a kutató-fejlesztő mérnökök alkalmazását, ezért ezeket a törekvéseket támogatja a kormány. Hozzátette: a koronavírus-járvány felhívta a figyelmet arra a kiszolgáltatottságra, amelynek hatását csökkenteni kell a jövőben.     A miniszter megjegyezte, Magyarországon eddig nem gyártották a védekezéshez szükséges legegyszerűbb eszközt, a szájmaszkot, de a kormány úgy gondolta, hogy ki kell építeni a védekezéshez szükséges magyar tudást.

 Ebben az egyetemek az első perctől komoly szerepet játszottak - mondta, példaként említve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem lélegeztetőgép-fejlesztését.

Palkovics László arról is beszélt, hogy a kutatás-fejlesztési teljesítmény erősítését az Eötvös Loránd Kutatóintézet Hálózat fejlesztésével lehet elérni.

 A kormány célja azt volt, hogy a kutatóhálózat maga tudja meghatározni irányait, a hazai és nemzetközi tudományos testületek döntsenek a helyes kutatási célokról - fogalmazott.    Megerősítette: jövőre 22 milliárd forinttal megemelik az eddigi 17,5 milliárdos alaptámogatást, amely így 39,5 milliárd forint lesz.     Ebből 11 milliárdot már erre az évre is biztosítottak, így az elmúlt másfél év alatt 33 milliárd forinttal nőtt a hálózat költségvetése. Az intézkedéstől a kormány azt várja, hogy részben az alapkutatások terén javuljon a kutatóhálózat tevékenysége, illetve az innovációban hozzon eredményt - mondta Palkovics László.     A miniszter szerint maradt költségvetési mozgástér arra az esetre, ha jön a koronavírus-járvány második hulláma.

A gazdaságvédelmi akcióterv konstrukciói a munkahelyek megvédését, a bértámogatást valamint a beruházásokat szolgálják, jól működnek, és a források továbbra is rendelkezésre állnak - mondta.

 

MTI, Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!