2021. augusztus 5.,
csütörtök, Krisztina napja

Osztrák mintára fejlesztik tovább a szakképzést

Hír TV

2019. március 14., csütörtök 16:18, frissítve: csütörtök 17:58

Osztrák mintára fejleszti tovább a kormány a szakképzést Magyarországon – jelentette be az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László ismertette: a szakgimnáziumokat technikumok váltják fel, a szakképző iskolában minden diák ösztöndíjat kap, és a tanulók duális képzésben is részt vehetnek.

A Szakma Sztár fesztiválon 52 kategóriában mérték össze tudásukat a diákok. Papellás Gergely, aki a logisztikai és szállítmányozási ügyintéző szekció első helyezettje lett azt mondta: egy jó lehetőségnek tartotta a megmérettetést.

„Őszintén szólva nagyon meglepődtem, és nagyon jó érzés hogy ez így sikerült. A további terveim a jövőben, jelentkeztem egyetemre, logisztikai mérnöki szakra, levelező tagozaton” – mondta a tanuló.

Ezt is támogatná a jövőben a kormány: a szakmai szervezetekkel egyeztetett stratégia egyik eleme ugyanis, hogy a szakmát tanulók könnyebben érettségizhetnek és akár felvételi nélkül is bejuthatnak az egyetemekre, de a szakmatanulásáért jövedelmet is kaphatnak a diákok. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint fontos, hogy kereslet-vezérelt szakképzés alakuljon ki.

„Főleg arra kell törekednünk, hogy olyan képzés legyen, aminek a gazdaság hasznát veszi. Ami a gazdaság számára fontos, és ebben az esetben mindenki elégedett lesz. Nemcsak a gazdaság, hanem a diák is, a fiatal is” – hangsúlyozta Parragh László.

Az innovációs és technológiai miniszter kiemelte: a negyedik ipari forradalom olyan készségeket igényel, amihez alkalmazkodni kell. Palkovics László bejelentette: osztrák mintára fejlesztik tovább a szakképzést.

„Ez a továbbalakítással az a folyamat, ami elkezdődött 2010-ben a szakképzés területén, egy másik szinten tudja vinni a szakképzési rendszerünket. Összehasonlítottuk az osztrák és a német szakképzési rendszerrel, ez a javaslat minden olyan elemmel bír, amivel ez a két, gazdaságilag sikeres, ország szakképzési rendszere szintén rendelkezik” – mondta a miniszter.

A tárcavezető ismertette: a szakgimnáziumi oktatás is megváltozik: ennek helyébe öt éves technikumi képzés lép.