2019. november 13.,
szerda, Szilvia napja

Orbán: Radikálisan javítani kell a magyar gazdaság versenyképességét

Hír TV

2018. október 9., kedd 16:56, frissítve: kedd 19:34

Radikálisan javítani kell Magyarország versenyképességét, a kormány ezért már a közeljövőben elfogad egy versenyképességi akciótervet – jelentette be a magyar-török üzleti fórumon Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő a török elnökkel együtt nyitotta meg a konferenciát. Recep Tayyip Erdogan a török üzletemberek figyelmébe ajánlotta Magyarországot és arra bíztatta hazánkat, hogy Törökországhoz hasonlóan fektessen be Afrikában.

Csaknem 300 üzletember várta Recep Tayyip Erdogant és Orbán Viktort a magyar-török üzleti fórumon. A miniszterelnök ezúttal is kitért a nyugat-európai viszonyokra. „A nyugati világban a politika nyelvezete és a politikai küzdelem is durvább lett, időnként egészen brutális. Új technológiák jelentek meg a hatalmi vetélkedésben. Szociális média és a kormányokat is elérő fake news jelensége” – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő a török elnök figyelmébe ajánlotta a Visegrádi4-ek országait, mint ahol érdemes még befektetni és a teljes térséggel együttműködni. A miniszterelnök szerint Magyarországon van az egyik legstabilabb kormány, a versenyképesség terén azonban még lenne min javítani.

„Magyarország ma már egy versenyképes országnak tekinthető, de Erdogan elnök úrnak mondom, hogy egyáltalán nem vagyunk megelégedve a mostani állapotokkal. A magyar gazdaság versenyképességét radikálisan javítani kell. További fontos lépéseket fogunk tenni, a magyar kormány hamarosan elfogad egy versenyképességet javító akciótervet, talán már ezen a héten” – jelentette be Orbán Viktor.

A török elnök, aki 2005 és 2013 után látogatott ismét Magyarországra, megköszönte a meghívást. „Igazából soha nem úgy néztünk Magyarországra, mint egy külföldi országra, hiszen közép Ázsiáig nyúló gyökereink közösek” – mondta Erdogan, aki szerint a magyar és a török gazdaság nem versenytársak, hanem kiegészítik egymást. Magyarország figyelmébe ajánlotta Afrikát, ahol szerinte remek befektetési lehetőségek vannak. Szóba került a migráció kérdése is.

„Országunk körülbelül 4 millió menekültnek ad otthont. Idáig a menekültekre az ENSZ számítása szerint 33 milliárd dollárt költöttünk a saját költségvetésünkből. Ezen idő alatt egyetlen országtól és nemzetközi szervezettől sem kaptunk tisztességes segítséget és európai barátaink sem tartották be a nekünk tett ígéreteiket” – hangoztatta a török elnök.

Erdogan hozzátette: magukra maradtak ezzel a hatalmas problémával, de saját erejükből is megküzdenek vele.

Az üzleti fórum után a két politikus adta át a Gül Baba felújított türbéjét.

 

„Gül Babának, vagyis a rózsák atyjának sírboltja a maga nemében egyedülálló történelmi és építészeti emlékmű, amely jelentős szakrális és művészettörténeti értéket képvisel. Buda egyetlen épen megmaradt türbéjeként jelentős szerepet tölt be a főváros emlékhelyei között” – mondta Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter.

A XVI. században épült sírkápolnát 2,5 milliárd forintból újították fel.