2023. 12. 11. Hétfő Árpád napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Gazdaság

Orbán: Ez a magyar mezőgazdaság elismerése

Nemzetgazdasági jelentőségű beruházásnak nevezte Orbán Viktor a Bács-Kiskun megyei Foktőn felépült új növényolajgyárat. A svájci Glencore-cégcsoport 40 milliárd forintos beruházása több mint 150 embernek ad munkát, és az új üzem mintegy 400 magyar beszállítóval van kapcsolatban. Az avatóünnepségen a miniszterelnök azt mondta: a gyár megnyitása is azt jelzi, hogy érdemes Magyarországra befektetéseket hozni.

A svájci központú Glencore cégcsoport foktői gyára Közép-Európa egyik legnagyobb növényolaj-feldolgozója. A vállalat célkitűzése, hogy az új üzemben évente 600 ezer tonna napraforgómagot és repcét dolgozzanak fel.

„A beruházásunk teljes értéke meghaladja a 40 milliárd forintot. Közvetlenül megvalósult több mint 150 munkahely Foktőn, illetve a budapesti központunkban. A gyár közel 400 olyan magyar beszállítóval áll szerződéses viszonyban, akik a beruházásban, illetve a gyárunk működtetésében nagyon fontos szerepet játszanak” – mondta el Juhász Csaba Glencore magyarországi és szerbiai cégcsoportjának ügyvezető igazgatója.

Az avatóünnepségen Orbán Viktor a magyar mezőgazdaság elismerésének nevezte a svájciak beruházását. A miniszterelnök azt mondta: hazánknak olyan cégekre van szüksége, amelyek nemcsak a nyereséggel, de a dolgozóikkal is foglalkoznak.

„Ez profitorientált cég, de micsoda különbségek vannak profitorientált cégek között. Vannak, amelyek egyáltalán nem törődnek azzal az országgal, ahol letelepedtek, és egyáltalán nem törődnek azokkal az emberekkel, akiknek munkát adnak. Elsősorban és kizárólag csak a profitot nézik. Örömmel tapasztaljuk, hogy a Glencore nem ilyen; a Glencore olyan cég, amelynek fontos, hogy mi történik körülötte” – jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint a magyar mezőgazdaság 2012-ben kitűnő évet zárt, több mint 2200 milliárd forint értékben exportáltunk elsősorban gabonaféléket és olajos magvakat. „A magyar agrárium fejlődését is azok a vállalatok segítik elő, amelyek partnerként tekintenek ránk, és nem pusztán használni akarják Magyarország erőforrásait. Az ilyen cégek – és ilyen a Glencore is – számíthat a magyar kormány támogatására, sőt mi több, számíthat a magyar emberek megbecsülésére is” – fogalmazott Orbán.

A Glencore vezetői megerősítették, hogy további beruházásokat is terveznek még Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!