2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:40

Gazdaság

NGM: a turizmus egyre erőteljesebben segíti a gazdasági növekedés helyreállítását

Januárban 11 százalékkal nőtt a turisztikai szálláshelyek forgalma, az ágazat januári teljesítménye felülmúlja a háború és Covid előtti 2019-es rekordév adatait is. A turizmus egyre erőteljesebben segíti a gazdasági növekedés helyreállítását - állapította meg a legfrissebb statisztikai adatokat értékelve szerdai közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

  • NGM: a turizmus egyre erőteljesebben segíti a gazdasági növekedés helyreállítását

Az NGM felidézi: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése, valamint a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint 2024 januárjában a vendégéjszakák száma 11 százalékkal nőtt. Az év első hónapjában 836 ezer vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre, ami 10 százalékkal magasabb, mint egy éve ilyenkor és 4 százalékkal haladja meg a 2019-es rekordév első hónapjában mért adatokat is.

Magyarországon 2024 januárjában 2,1 millió vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyek, amely éves alapon 11 százalékos növekedést jelent, miközben a 2019-es szintet is 8 százalékkal múlja felül. A legtöbb vendégéjszaka a fővárosban keletkezett (915 ezer), amely 13 százalékos növekedést jelent a megelőző évhez képest. A vendégéjszakák száma alapján (250 ezer) a Balaton volt a legnépszerűbb turisztikai térség a főváros után, itt keletkezett a vidéki vendégéjszakák ötöde. A Balatonnál januárban 15 százalékot ért el a vendégéjszakák számának bővülése.

A közlemény szerint a vendégforgalom összetétele kiegyensúlyozott volt januárban, a vendégéjszakák 52 százalékát töltötték el külföldiek Magyarországon. Az 1 milliót elérő, belföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 9 százalékkal haladja meg a tavaly januári és a 2019. januári adatot is.

Az NGM hozzáfűzte: a nemzetközi turizmus töretlen helyreállását mutatja az is, hogy a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér utasforgalma januárban 16,5 százalékkal bővült januárban, 9,4 százalékkal meghaladva a 2019. januári szintet is.

A szálláshelyek bevételei éves alapon országosan 10 százalékkal emelkedtek és meghaladták a 47 milliárd forintot, amelynek közel 60 százaléka képződött a vidéki szálláshelyeken és 40 százaléka a fővárosban. Ezen belül a kereskedelmi szálláshelyek árbevétele 35 milliárd forintot ért el, ami 8,4 százalékos bővülést jelent.

Az NGM közölte: 2024-ben a kormány fő célja, hogy helyreállítsa a gazdasági növekedést és újra dinamikusan, 4 százalék körüli mértékben emelkedjen a GDP. Ehhez 25 százalék felett kell tartani a beruházások arányát, tovább kell növelni a munkaerőpiaci aktivitást, valamint helyre kell állítani a fogyasztást. A turisztikai ágazatban tapasztalható jelentős teljesítmény-növekedés a fogyasztás helyreállásának egyik jele, amely a fogyasztás bővülésén keresztül hozzájárul a gazdasági növekedés helyreállításához - áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Márciusban 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ezzel kapcsolatos résztelekről Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatóját kérdeztük.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!