2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

NGM: a turizmus egyre erőteljesebben segíti a gazdasági növekedés helyreállítását

Januárban 11 százalékkal nőtt a turisztikai szálláshelyek forgalma, az ágazat januári teljesítménye felülmúlja a háború és Covid előtti 2019-es rekordév adatait is. A turizmus egyre erőteljesebben segíti a gazdasági növekedés helyreállítását - állapította meg a legfrissebb statisztikai adatokat értékelve szerdai közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

  • NGM: a turizmus egyre erőteljesebben segíti a gazdasági növekedés helyreállítását

Az NGM felidézi: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése, valamint a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint 2024 januárjában a vendégéjszakák száma 11 százalékkal nőtt. Az év első hónapjában 836 ezer vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre, ami 10 százalékkal magasabb, mint egy éve ilyenkor és 4 százalékkal haladja meg a 2019-es rekordév első hónapjában mért adatokat is.

Magyarországon 2024 januárjában 2,1 millió vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyek, amely éves alapon 11 százalékos növekedést jelent, miközben a 2019-es szintet is 8 százalékkal múlja felül. A legtöbb vendégéjszaka a fővárosban keletkezett (915 ezer), amely 13 százalékos növekedést jelent a megelőző évhez képest. A vendégéjszakák száma alapján (250 ezer) a Balaton volt a legnépszerűbb turisztikai térség a főváros után, itt keletkezett a vidéki vendégéjszakák ötöde. A Balatonnál januárban 15 százalékot ért el a vendégéjszakák számának bővülése.

A közlemény szerint a vendégforgalom összetétele kiegyensúlyozott volt januárban, a vendégéjszakák 52 százalékát töltötték el külföldiek Magyarországon. Az 1 milliót elérő, belföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 9 százalékkal haladja meg a tavaly januári és a 2019. januári adatot is.

Az NGM hozzáfűzte: a nemzetközi turizmus töretlen helyreállását mutatja az is, hogy a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér utasforgalma januárban 16,5 százalékkal bővült januárban, 9,4 százalékkal meghaladva a 2019. januári szintet is.

A szálláshelyek bevételei éves alapon országosan 10 százalékkal emelkedtek és meghaladták a 47 milliárd forintot, amelynek közel 60 százaléka képződött a vidéki szálláshelyeken és 40 százaléka a fővárosban. Ezen belül a kereskedelmi szálláshelyek árbevétele 35 milliárd forintot ért el, ami 8,4 százalékos bővülést jelent.

Az NGM közölte: 2024-ben a kormány fő célja, hogy helyreállítsa a gazdasági növekedést és újra dinamikusan, 4 százalék körüli mértékben emelkedjen a GDP. Ehhez 25 százalék felett kell tartani a beruházások arányát, tovább kell növelni a munkaerőpiaci aktivitást, valamint helyre kell állítani a fogyasztást. A turisztikai ágazatban tapasztalható jelentős teljesítmény-növekedés a fogyasztás helyreállásának egyik jele, amely a fogyasztás bővülésén keresztül hozzájárul a gazdasági növekedés helyreállításához - áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!